ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere insarcinata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Am lucrat la o firma 2 luni, avand contract pe o perioada nedeterminata si in aceste doua luni am aflat ca sunt insarcinata. Mi-am anuntat sefa, i-am facut cerere si i-am trimis-o si am fost internata in spital. In perioada in care eu am iesit din spital, adica a doua zi, fiind in concediu de risc maternal, sefa mea mi-a desfacut contractul de munca. Specific ca eram in cele 90 de zile de proba.

Am citit codul muncii, m-am interesat si nu inteleg.... Avea sau nu voie sa ma dea afara? Mai pot face ceva? Ea a obligat-o pe colega mea sa nu recunoasca ca ea era informata de starea mea, ca i-am trimis concediul medical si ca i-am trimis cererea ca sunt gravida, iar colega mea este de acord daca o dau in judecata pe sefa mea sa depuna marturie. Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti ce sa fac?

Dorina Lacramioara
 User  Dorina Lacramioara
a intrebat la 09 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dorina Lacramioara
 User Dorina Lacramioara
a raspuns la intrebare la 12 Iul. 2013
Buna ziua.daca dau firma in judecata si imi rezolv problemele cu iei pot sa beneficiez de prenatal?
am lucrat in iunie,iulie,august,setp.....ian ,feb si ar fi in continuare pana in rez problemele cu iei daca ii dau in judecata..adica martie....sept .dar am lipsa oct,nov,si dec...pot beneficia de prenatal??????????
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului DORINA LACRAMIOARA la 10 Iul. 2013
Pai daca nu ati primit nimic scris atunci nu se pune problema unei incetari, ci mai repede a unei masuri abuzive, poate chiar discriminatorii de a nu va mai primi la lucru. Fara document nu prea aveti ce sa contestati si ar trebui sa va primeasca la lucru. Sesizati de urgenta ITM pentru ca s-a incalcat legea intr-un mod destul de grav. Si daca prin ei tot nu se solutioneaza mergeti direct in instanta si depuneti actiune pentru refuzul angajatorului de a va primi la lucru.

Nu avea voie sa va coincedieze cat timp a luat la cunostinta despre sarcina dvs. Numai daca s-ar fi confruntat cu un faliment sau s-ar fi dizolvat societatea se putea pune problema concedierii, legea ar fi permis o astfel de masura.

Intrebarea pe care v-as adresa-o este insa cum ati intrat in concediu de risc maternal? Angajatorul a realizat acea evaluare prevazuta de OUG 96/2003, impreuna cu medicul de medicina muncii, prin care sa stabileasca riscurile posibile de la locul de munca si v-a inmanat un raport in acest sens? Daca nu, atunci vorbim de concediu pentru boala obisnuita.

Notificarea din perioada de proba nu trebuie motivat si nu necesita nici preaviz.

Puteti sa mai faceti un lucru: cand depuneti sesizarea la ITM rugati-i sa va spuna si cum figurati in evidenta lor. Ca sa vedeti daca apare o incetare. Daca este asa, cu atat mai mult s-ar justifica actiunea dvs in instanta, cat timp nu ati primit niciun document. Personal tind sa cred ca masura este una discriminatorie.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dorina Lacramioara
 User Dorina Lacramioara
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Iul. 2013
Eu am aflat ca nu mai lucrez in 20 martie 2013 cand am sunat la munca sa-mi trimita o adv fiindu-mi necesara ptr concediu de risc maternal.si de atunci o tot rog pe fosta mea sefa sa-mi trimita acea notificare insa in zadar.pot sa fac contestatia si daca nu am acea notificare?am de la itm un document cu incetarea contractului de munca,si fiind in perioada de proba adica in cele 90 de zile ea putea oricand sa ma de-a afara fara nici un motiv.insa ma intreb daca eu in aceasta perioada am ramas gravida...avea acest drept cu toate ca a fost instintata de acest lucru?ca nu am gasit acest lucru in codu munci,am citit doar ca femeia gravida e protejata si nu are dreptu sa o de-a afara mai ales daca a aflat de situatia mea si mai ales eram si in concediu de risc maternal iesita de o zi din spital???nu intaleg legea din Romania?Base vrea sa facem copii dar cum sa ii crestem cand el le-a dat mana libera patronilor sa faca ce vor iei cu noi....
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului DORINA LACRAMIOARA la 10 Iul. 2013
Contestatia asupra documentului de incetare se depune in instanta, Ministerul Muncii nu are ce sa faca si cum sa va ajute. In notificarea primita trebuie sa apara termenul de contestare cat si Tribunalul caruia ar trebui sa va adresati in fuctie de domiciliul actual.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dorina Lacramioara
 User Dorina Lacramioara
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Iul. 2013
si unde pot depune contestatia?

am facut o plancere la ministeru munci ca nu vrea sa imi trimita ultimu salariu si nici acea notificare de suspendare a contractului si adv cu perioada lucrata la iei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Iul. 2013
Depuneti o contestati asupra notificarii de incetare. Daca nu aveti un astfel de document primit de la angajator, cu atat mai grav. Veti avea castig de cauza in instanta.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024