ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu de cresterea copil unei angajate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua!
am si eu o nelamurire si as vrea sa ma ajutati va rog!!!
sunt angajata la o societate de unde am intrat in ccc pana in data de 01.03,2014. nu mi-am reluat activitatea si sunt insarcinata in 7 luni.intrebarea este daca era obligatia angajatorului sa imi faca reangajarea si sa ma anunte cand expira ccc????
mai pot intra in cresterea copilului??
in revisal apare suspendarea contr de munca pt cresterea copilului respectiv reluarea activitatii dupa cei 2 ani de concediu???
cine trebuia sa ma anunte??


Alexandra Marin
 User  Alexandra Marin
a intrebat la 29 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexandra Marin
 User Alexandra Marin
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Mai. 2014
REVIN CU O ALTA INTREBARE:
AM FOST ANGAJATA LA 2 SOCIETATI SIMULTAN DE UNDE AM INTRAT IN CRESTEREA COPILULUI PERIOADA DE 2 ANI .
DACA LA UNA DIN SOCIETATE IMI DAU DEMISIA INAINTE SA FACA COPILUL 2 ANI ,ATUNCI MAI BENEFICIEZ DE LA CEALALTA SOCIETATE IN CONTINUARE DE BANII PT CONCEDIUL DE CRESTEREA COPILULUI???
ASTEPT RASPUNS!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ALEXANDRA MARIN la 29 Mai. 2014
Trebuie sa anuntati angajatorul referitor la implinirea varstei de pensionare, pentru ca potrivit Codului muncii, atat timp cat sunteti incadrata cu contract de munca, acesta inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de pensionarea (varsta si vechime). Continuarea relatiei de munca se va face pe baza unui nou contract de munca, iar pensia de urmas va inceta odata cu pensionarea pentru limita de varsta, nu le primiti pe amandoua.

Pensia de urmas o puteti cumula cu salariul in conditiile prevazute de legea 263/2010 (daca in baza ei ati primit aceasta pensie), si anume:

Art. 87
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Salariul mediu brut in prezent este de 2298 lei stabilit prin legea bugetului de stat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexandra Marin
 User Alexandra Marin
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Mai. 2014
buna ziua, daca sunt angajat ca si asitent personal pt. copilul meu , in varsta de 29 ani, perioada nedeterminata, dar de cca. 10 luni primesc si pensie de urmas dupa sotul meu . trebuia sa anunt la angajator de pensia de urmas pe care o primesc?
mentionez ca acum am facut si varsta de penionare la limita de varsta.
intrebarea mea este: puteam sa primesc simultam si pensia de urmas dupa sotul meu cat si salariu ca si asistent personal?
va multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Mai. 2014
Nu trebuie sa va aunte angajatorul cand expira concediul, din moment ce perioada pentru care optati este aleasa de dvs. Reprimirea la lucru este obligatorie insa, odata cu incetarea concedilui, in conditiile prevazute de OUG 111/2010 si de legea 202/2002. Nu este vorba de o reangajare ci de incetarea suspendarii si reluarea activitatii in baza aceluiasi contract suspenat la data intrarii in crestere copil.

Art. 25 - OUG 111/2010
(2) Este interzis angajatorului să dispună ?ncetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ?n cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, ?n concediu pentru creşterea copilului ?n v?rstă de p?nă la un an sau de p?nă la 2 ani, respectiv 3 ani, ?n cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află ?n plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu p?nă la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului ?n unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică ?n cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, ?n condiţiile legii.

Art. 10 - Legea 202/2002
(8) La incetarea concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Puteti intra atat in concediul pentru maternitate pentru sarcina si lauzie cat si in conceidul pentru crestere copil pentru a a doua nastere. Cele 12 luni anterioare dati nasterii vor fi formate din parte dinperioada de crestere copil anterioara, concediul de maternitata prenatal si perioada lucrata, in cazul de fata. Caluclul indemnizatie se va face in baza veniturilor realizate in perioadele mentionate.

Concediul se opereaza in Revisal, fiind perioada de suspendare, in 20 de zile lucratoare de la prima zi de concediu. Daca apare sau nu in Revisal in ceea ce va priveste acest lucru il puteti afla de la agajatorul dvs., persoana care se ocupa de operarea in acest program, iar incetarea perioadei se opereaza cand reveniti la lucru.

Cine trebuie sa va anunte in legatura cu ce? Cu ce apare in Revisal? Nu intra in atributiile angajatourlui sa va anunte cand si ce opereaza in Revisal. Dar puteti cere un extras.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024