ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu postnatal si indemnizatie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: lucrez la o companie de 5 ani, de la 1mai am fost in concediu de risc maternal pana pe 1 august cand am intrat in concediu prenatal. Pe data de 19 sept am nascut. Inainte de a intra in concediu de risc (1mai) cei din cadrul companiei mi -au prelungit contractul de munca pe perioada nedeterminata, cu conditia ca o data cu nasterea copilului sa - mi dau demisia din cadrul companiei. In acest fel ei m -au ajutat sa am lucrate cele 12 luni necesare pentru a lua indemnizatia. Tot atunci demisia mea a fost scrisa si semnata ,urmand sa fie trecuta data de incetare a contractului de munca. Intrebarea mea este: daca imi dau demisia cu data de 1 octombrie ,cine-mi plateste concediul post natal? Imi afecteaza indemnizatia ? Multumesc

Adaugata in: Contract de munca
Sophia Dorneanu
 User  Sophia Dorneanu
a intrebat la 29 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Sophia Dorneanu la 29 Sep. 2014
Puteti sa va dati demisia oricand doriti, insa daca incetarea contractului de munca va avea loc inainte sa intrati in concediu sau in timpul lui, tinand cont de faptul ca angajatorul poate renunta chiar total la preaviz, indemnizatia medicala pentru concediul postnatal va fi platita direct de casa de sanatate, va adresati lor. Dupa incetare contractului angajatorul nu mai are o astfel de obligatie fata de dvs. Iar indemnizatia pentru concediul crestere copil (nu o confundati cu cea pentru postnatal) este intotdeauna platita de catre stat, si nu de catre angajator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sophia Dorneanu
 User Sophia Dorneanu
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Sep. 2014
Daca e sa mi dau demisia cu ce data .a sfatuiti sa o fac,iar dupa demisie compania imi mai poate platit postnatalul? Va multumesc frumos
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Sep. 2014
Este abuziva o astfel de solicitare, si din punctul meu de vedere, are la baza o atitudine discriminatorie ca urmare a aparitiei sarcinii. Angajatorul nu poate conditiona prelungirea contractului de munca in acest mod si in niciun caz nu va poate impune sa va dati demisia, fiind un act de incetare unilateral la initiativa dvs ca salariat si nu a angajatorului. V-as sugera sa nu dati curs acestei demisii pentru ca dupa revenirea din CIC, daca nu va gasiti alt loc de munca, ramaneti descoperita, dupa efectuarea preavizului, pentru ca nu veti putea intra in somaj.

Concediul postnatal se plateste de catre angajator, la fel ca si cel prenatal si isi va recupera banii de la FNUASS, fiind suportat integral de stat.

E bine sa stiti ca daca totusi va dati demisia acum, fiind in concediu de maternitate contractul se suspenda de drept, ceea ce inseamna ca si preavizul se va suspenda, iar acesta masura se va aplica si apoi pentru intrara in CIC. Preavizul il efectuati dupa ce reveniti din CIC, asa cum am punctat mai sus.

Incetarea contractului nu va afecteaza dreptul la concediul pentru crestere copil si indemnizatia lunara de pana la 2 ani. Atat timp cat aveti cele 12 luni anterioare datei nasterii lucrate sau cu venituri asimilate puteti beneficia de aceste drepturi, indiferent daca inceteaza sau nu contractul.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024