ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

contract de confidentialitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


am semnat un act aditional de confidentialitate la CIM . Ca angajat am numai obligatii si trebuie sa platesc 10000 euro daca plec la o firma concurenta. Angajatorul nu trebuia sa mi plateasca ceva in plus la salariu? Este legal asa?

Adaugata in: Contract de munca
Elena Moroianu
 User  Elena Moroianu
a intrebat la 26 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Moroianu
 User Elena Moroianu
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Feb. 2013
Va multumesc pentru raspuns.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 28 Ian. 2013
Contractul de confidentialitate este altceva decat cel de neconcurenta .La CIM ar trebui sa aveti o Anexa cu acele documente care intra in regim de confidentialitate.De regula se negociaza si un spor
In continuril contractului insa aveti si o obligatie privind fidelitatea gfata de angajator
Extras din CIM
2. Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
;;;
d) obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu;
;;;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Ian. 2013
Contractul nu este corect intocmit, nu respecta prevederile legale. Ar fi trebuit in contract sa fie mentionate in clar numele angajatorilor concurenti si domeniul lor de activitate, cat si obligatia angajatorului de a plati o indemnizatie cf. Codului muncii republicat. Trebuia introduca o clauza in contract, nu facut un cotract separat. Contractul de confidentialitate e altceva, prin el va angajati sa nu furnizati informatii interne catre alte persoane fizice sau juridice. Dar nu este acelasi lucru cu a nu lucra la concurenta, aceea este clauza de neconcurenta.

Extras din Codul muncii republicat, legea 53/2003:

Art. 21
(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.

Art. 22
(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Art. 23
(1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.

Art. 24
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024