ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

contract de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Sunt angajata de 5 ani ca receptioner in turism cu CIM de 8 ore , 40 ore/saptamana.

Precizez ca programul de lucru este in ture de 14h cu 24h la un salariu brut de 720 ron + 5% vechime + 1% spor de week-end.

Salariul net este 800 Ron. Nu semnez state de plata decat in preajma vreunui control de la ITM.

Pe langa sarcinile aferente meseriei am sarcini suplimentare ca servitul in restaurant( din lipsa de personal) eu neavand nici calificarea necesara , nici carnet de sanatate de la medicina muncii asa cum prevede functia de ospatar.

Intrebari: * este legal programul de munca in raport cu salariul?
* cum pot renunta la "obligativitatea" de a servi in restaurant?

Va multumesc!

Diana Ionescu


Diana Ionescu
 User  Diana Ionescu
a intrebat la 30 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Iul. 2013
Dostribuirea programului de lucru nu respecta prevederile legii referitoare la timpul de munca. Puteti lucra intr-o zi un program de maxim 12 ore iar acesta va fi urmat de 24 de ore repaus. In plus, in contractul de munca ar trebui sa apara ca tipul de lucru este distribuit inegal si lucrati in ture, ca sa poata functiona acest tip de program de lucru.

Art. 115 - Codul muncii republicat
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Art. 116
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.


Salariul brut nu este in conformitate cu prevederile legale. De la 1 februarie trebuia sa vi se majoreze la 750 de lei brut, lar de la 1 iulie 2013 salariul minim brut pe economie este de 800 de lei, pentru norma intreaga, nivel stabilit prin Hotarare de Guvern. La acest salariu se calculeaza si se aplica sporurile acordate.

Art. 1 - HG 23/2013 privind salariul minim brut pe tara garantat in plata
(1) Incepand cu data de 1 februarie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentant 4,44 lei/ora.
(2) Incepand cu data de 1 iulie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 800 lei lunar, pentru un program complet de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand 4,74 lei/ora.

Art. 2
Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la art. 1.

Art. 3
(1) Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut la art. 1 si 2 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Puteti renunta oricand la activitea din restaurant, ea nu este prevazuta in fisa postului dvs si nu corepunde functiei ocupate. Ar trebui sa vi se incheie un contract de munca separat pentru functia de ospatar, cu fisa postului corespunzatoare, si sa vi se efectueze controlul medical corespunzator. Activitatea derulata in restaurant este practic munca la negru, daca sunteti si remunerata pentru ea, pentru ca nu exista un contract de munca incheiat in acest scop.

Depuneti o sesizare la ITM pentru toate aceste neregului si explicati angajatorului ca nu sunteti dispusa sa desfasurati actvitati altele decat cele corespunzatoare functiei pe care o ocupati.

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
Ioana Popa
adriana iancu George Andreescu alexei delimart Marius Ion Gratiela Petrescu Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024