ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

contract de munca durata determinata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


O salariata este insarcinata si are contract de munca pe perioada determinata care-i expira inainte de a intra in concediu prenatal.In acest caz,angajatorul este obligat sa-i prelungeasca contractual de munca? Daca nu,va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa faca angajata pentru a beneficia de concediu de maternitate.Va multumesc anticipat!

Adaugata in: Contract de munca
Mihaela Brumaru
 User  Mihaela Brumaru
a intrebat la 19 Nov. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 20 Nov. 2014
Potrivit dispozitiilor art. 56 alin. (1) lit. i) din Codul muncii , contractul individual de munca incheiat pe durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului.
Expirarea contractului individual de munca incheiat pe durata determinata constituie o cauza de incetare de drept a contractului .Acesta fiind incheiat pe perioada determinata angajatorul nu are obligatia sa il prelungeasca, indiferent daca salariata este insarcinata sau nui. Ar mai fi o solutie, sa depuna actele de somaj.
Conditia pentru a beneficia de concediu crestere copil este sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Aceste venituri pot proveni din salarii, activitati independente, activitati agricole, dar si ajutorul de somaj.
Beneficiaza de somaj daca indeplineste conditiile de stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii daca va avea contractul de munca incetat in temeiul art. 56 alin. (1) lit. i.
O alta solutie, ar fi sa intre in concediu medical aproape de data incetarii contractului de munca iar apoi in cel prenatal imediat in continuare. Concediul va fi platit de Casa de Sanatate prin prezentare certificatelor medicale, la fel si cel de maternitate pentru sarcina si lauzie.
De concediul pentru sarcina si lauzie poate beneficia si dupa incetarea contractului de munca, fiind vorba de un temei de incetare neimputabil ei. Situatie in care OUG 158/2005 in baza caruia se acorda acest concediu prevede ca poate beneficia de cele 126 de zile daca incetarea statutului de asigurat are loc dintr-un motiv neimputabil ei si daca nasterea are loc in urmatoarele 9 luni.
OUG 158/2005 - privind concediile si indemnizatiile medicale:
ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă ?n care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc ?n termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei ?n cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) ?n situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.



Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
violeta Georgescu
G Stancu adriana iancu Marius Ion George Andreescu Radu Anton Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024