ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract de munca nedeterminat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Sunt insarcinata in 5 luni, compania unde lucrez imi prelungeste contractul de la 1 mai pe nederminat, dar cu conditia ca pana intru in prenatal sa stau in concediu medical, iar cu data cand voi naste, sa -mi dau demisia din companie. Ei vor sa semnam un acord de ambele parti inca din 1 mai cum ca sunt deacord cu demisia incepand cu data...(ziua cand voi naste) si pe care sa o semnez dinainte, atunci sa trecem doar data. Ma poate afecta in vreun fel lucru acesta la indemnizatie sau in alt fel?
Multumesc!!

Adaugata in: Contract de munca
Sophia Dorneanu
 User  Sophia Dorneanu
a intrebat la 11 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Sophia Dorneanu la 11 Apr. 2014
Cu multa placere, sper sa va fie de ajutor. Eu va recomand sa incercati sa aveti o discutie cu ei. Cumva va ingradesc si eventuale drepturi ulterioare, si nu inteleg de ce fac acest lucru. Nu este obligatoriu sa aveti CIM pe perioda nedeterminata ca sa puteti intra in CIC.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sophia Dorneanu
 User Sophia Dorneanu
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Apr. 2014
Ei nu vor sa mai merg la serviciu in perioada de pana la prenatal.Sunt dispusi sa mi platesca concediul medical, dar sa si beneficiez de toate drepturile ca si angajat(card medical, prime, etc) doar ca nu vor sa ma mai introc in companie dupa cei 2 ani de maternitate. Nici eu nu inteleg de ce nu vor sa-mi prelungeasca pe determinat 5 luni si vor sa complice lucrurile cu nedeterminat si demisie dupa.

Multumesc de raspuns!!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Apr. 2014
Se poate merge pe varianta prelungirii contractului pe perioada determinata pana la nastere sau putin dupa, el oricum incetand de drept chiar si pe perioada suspendarii. Mai ales ca reiese destul de clar din masurile propuse ca vor sa renunte la acest raport de munca. Iar mai simplu de atat ar fi sa nu il prelungeasca deloc, situatie in care ar trebui sa acoperiti cele 4 luni ramase fie cu somaj fie cu alt loc de munca. Din somaj puteti intra in maternitate si in crestere copil, acestea ducand la suspendarea si prelungirea somajului. Sincer nu imi dau seama de ce angajatorul alege aceste modalitati. Concediul medical va trebui oricum sa il plateasca el, urmand sa isi recupereze banii de la Casa de sanatate, si suportand din bugetul propriu primele 5 zile. Daca spera prin aceasta masura sa nu va mai plateasca nimic pana nasteti, greseste. Pentru ca certificatul medical este ordin de plata pentru angajator, ceea ce inseamna ca este obligat sa va plateasca indemnziatia cuvenita.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Apr. 2014
Nu este legala o astfel de clauza, angajatorul nu va poate impune sa va dati demisia indiferent de circumstante, vi se incalca drepturile legale si printr-o maniera destul de abuziva. Care este scopul prelungirii contractului de munca pe perioada nedeterminata daca angajatorul nu doreste sa pastreze acest raport de munca si se pune problema incetarii lui dupa ce nasteti?! Si mai mult, angajatorul nu va poate impune sa intrati in concediu medical, este o alta masura abuziva prin care el incalca legea. Concediul medical se acorda la recomandarea medicului si in conditiile in care angajatul considera ca are o problema medicala pentru care poate solicita concediul. Altfel el este acordat pe nedrept. Dupa parerea mea, aveti de-a face cu o atitudine discriminatorie in urma careia angajatorul incearca sa dispuna incetarea raportului de munca intr-o maniera care sa nu poate fi contestata de dvs in instanta sau in fata autoritatilor.

Demisia nu va va afecta dreptul la indemnizatia crestere copil, insa cu siguranta va va afecta un eventual drept la somaj daca doriti sa il accesati dupa ce iesiti din crestere copil si in situatia in care nu va gasiti alt loc de munca in timp util.

In concluzie, toate masurile solcitiate de angajator in acest caz, cu exceptia prelungirii duratei CIM, sunt ilegale si abuzive. Depinde doar de dvs daca le veti da curs sau nu. Acel act prin care v-ati da acordul asupra demisiei este nul de drept, cat timp legea nu prevede o astfel de posibilitate.

Art. 81 - Codul muncii republicat
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu alexei delimart Ioana Popa Radu Anton Marius Ion Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024