ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract munca si sporuri


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ! Sunt angajat al unei firme de transport pe postul de sofer profesionist ! Am fost angajat in luna ianuarie cu un salariu de 700 lei iar in cu 1 martie mi s-a marit la 1.400 lei dupa decizia directorului general. Problema este urmatoarea: eu lucrez o saptamana de la ora 20 la 9 de luni seara pana sambata dimineata, iar o saptamana program normal 8-16, cu mici exceptii de 2-3 ori pe saptamana de la 8 la 22! In contractul de munca salariul negociat a fost pt luna feb de 700 atat am si primit in mana! De asemenea in contractul de munca este trecut la program de munca 8 ore pe zi si atat , spor de noapte nu, spor de suplimentare sau vechime (am 9,8 ani in cartea de munca) nu. pt luna febr am fost platit pt 150 de ore avnd in vedere ca am lucrat 200 din care 120 de noapte, si nu am primit nici un fel de spor decat ceea ce firma numeste diurna- adica 22 de lei/cursa de 400km-bani primiti si de colegii care lucreaza de zi ! este legal sa nu primesc spor de noapte,spor de vechime sau ore suplimentare ! va multumesc !!

Florin Crisan
 User  Florin Crisan
a intrebat la 25 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Apr. 2013
Salariul primit cu cel din contract nu pot fi aceleasi, in contract trebuie sa apara salariul dvs brut si nu cel net. Ceva nu e bine. Verificati ce apare de fapt in contractul de munca si precizati-i angajatorului ca acolo trebuie mentiont salariul brut de incadrare, si nu net. Asa prevede legea de altfel.

Iar majorarea se face prin act aditional si nu unilateral, cat timp nu are la baza un act normativ.

Sporul de vechime nu reprezinta o obligatie legala, si nici sporul de noapte sau de munca suplimentare. Pentru munca de noapte compensarea se poate face prin reducerea programului de lucru din ziua respectiva de la 8 la 7 ore. Daca nu se recurge la aceasta metoda de compensare, atunci devine obligatorie acordare sporului in conditiile legii (daca programul de noapte este de cel putin 3 ore din programul normal de lucru).

Munca suplimentara poate fi compensata si cu timp liber platit corespunzator acordata in urmatoarele 60 de zile. In cazul in care nu se poate acorda insa liber, se va acorda sporul de minim 75%. Aceste sporuri se pot acorda in baza Codului muncii, nu este obligatoriu sa apara in CIM.

Problema ar intreveni, la aceste tipuri de ore lucrate, in cazul in care nu se ponteaza munca suplimentara sau de noapte, ceea ce nu ar fi legal si v-ar indreptati sa sesizati ITM-ul.

Mai aveti o problema acolo. Lucrati inclusiv in ziua de sambata, ceea ce nu este in regula. Ar trebui sa aveti doua zile consecutive libere (repaus saptamanal) ceea ce inseamna ca in aceste zile nu lucrati nici macar o ora. Iar pentru zilele de weekend lucrate angajatorul are obligatia legala sa va acorde un spor la salariu pe care fie il stabileste in Contractul Colectiv de Munca fie in cel individual.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024