ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Conventii civile si cumul de functii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Ce deosebire exista intre conventie civila si contract individual de munca? Daca ai functii diferite la angajatori diferiti se mai numeste cumul de functii?
Va multumesc!

Elisabeta Manoiu
 User  Elisabeta Manoiu
a intrebat la 24 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Sep. 2013
In primul rand legiile in baza carora se incheie cele doua tipuri de contracte sunt diferite. Contractul indidividual de munca (CIM) are la baza Codul muncii republicat - Legea 53/2003, iar Conventia civila se incheie conform prevederilor din Codul Civil. Contributiile platite sunt si ele diferite, in cazul CIM fiind mai mari si impartie intre angajat si angajator, pe cand in cazul Conventiei doar impozitul se imparte intre cele doua parti.

Cumulul de functii inseamna tocmai acest lucru: detinerea a doua sau mai multe contracte individuale de munca, incheiate in conformitate cu prevederile Codului muncii, cu acelasi angajator sau angajatori diferiti. Important este ca cele doua functii sa nu fie in conflict sau sa existe interdictii legalare referitoare la acest aspect. In situatia unui cumul salariatul are obligatia de a alege si declara la fiecare angajator functia de baza din toate cele detinute pe baza mai multor CIM. Obligatia aceasta este prevazuta de Codul fiscal si are la baza prevederi din legislatia muncii conform carora anumite drepturi se acorda numai acolo unde exista functia de baza (de exemplu: deducerea personala, tichetele de masa, concediul in cazul cadrelor didactice incadrate cu plata cu ora etc.)

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024