ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cum se inregistreaza orele suplimentare?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
As vrea sa stiu si eu cum pot face cu niste ore suplimentare, in contract nu este specificat mai nimic decat in cazuri extreme, as vrea ca angajati sa vina 1 sambata/luna, cum pot face?
Fac act aditional, cum se platesc orele suplimentare?se inrregistreaza in revisal?
Iar la timp partial de munca (4 ore) poate efectua ore suplimentare?

Mariana Tudor
 User  Mariana Tudor
a intrebat la 23 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2014
Daca vreti ca angajatii sa lucreze in zile de weekend aveti in vedere prevederile referitoare la repausul saptamanal si compensarea lui in cazul in care salariatul desfasoara activitate in cursul lui. Desi exista conceptia conform careia munca in weekend se poate compensa si ca munca suplimentara, sarind peste prevederile referitoare la repausul saptamanal (o veti gasi si la anumite persoane prezente pe site), ea este gresita din start.

Pentru ca angajatii sa lucreze in weekend in mod legal trebuie sa stabilit un spor de weekend si alte doua zile libere consecutive din saptamana drept repaus, asa cum prevede legea. Acest tip de program si zilele de repaus le puteti trece in Regulamentul intern, iar sporul in CCM sau in CIM. Daca optati pentru negocierea lui prin contract, varianta este mai simpla pentru ca nu mai treceti prin etapa negocierii CCM. Dar sporul va trebui trecut si in Revisal. Legea nu prevede un cuantum minim sau maxim al acestui spor.

De ce spun ca nu se poate trece peste dreptul salariatului la repaus? Pentru ca pe de o parte angajatorul ar incalca legea iar pe de alta, asa cum prevede Codul muncii, salariatul nu poate renunta la drepturile ce ii sunt recunoscute prin lege.

Daca norma lunara de lucru este depasita, cu acordul salariatului, aceste ore se compenseaza cu timp liber platit sau cu spor de minim 75% la salariul de baza corespunzator. Nu se precizeaza in CIM orele suplimentare pentru ca este ilegal. Sinura mentiune pe care o puteti include in document este cea amintita de dvs privind forta majora.

La timpul partial de 4 ore sunt niste mentiuni speciale care trebuie sa apara in CIM altfel se considera a fi cu norma intreaga. Printre ele se numara interdictia de a efectua munca suplimentara, cu exceptia cazurilor de forta majora.

Art. 105
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024