ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

detasarea in strainatate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarele probleme:
1. Ce fel de act aditional trebuie sa intocmesc la contractul individual de munca in cazul detasarii in strainatate si daca puteti sa ma ajutati cu un model.
2. Daca am angajat nou , care este perioada minima de cotizare la CNPAS si daca aceea perioda se poate plati ca persoana fizica , cel in cauza nefiind in ultimele 12 luni in relatie de munca.
De toate acestea am nevoie pentru obtinerea formularului A1.
Va multumesc.

Terez Csiki
 User  Terez Csiki
a intrebat la 27 Sep. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
G Stancu
 Consultant G Stancu
a raspuns userului G Stancu la 29 Sep. 2011
Regula stabilita de Regulamentul nr. 883/2004 este ca sistemul de securitate sociala aplicabil celor care se deplaseaza in interes de serviciu dintr-un stat membru in alt stat membru este sistemul de securitate aplicabil stabilit de legislatia statului membru in care se afla noul loc de munca.
Prin exceptie, persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru a lucra pentru angajator continua sa fie supusa legislatiei primului stat membru, cu conditia ca durata previzibila a activitatii sa nu depaseasca douazeci si patru de luni si sa nu fi fost trimisa sa inlocuiasca o alta persoana.
Aceste situatii ??? in cazul carora exista exceptari de la plata contributiilor de asigurare in statul de angajare ??? cunoscute mai bine sub denumirea de detasare de lucratori sunt reglementate de articolul 12 din Regulamentul CE nr. 883/2004.
Asadar, conditiile pentru ca un lucrator detasat sa continue sa fie supus sistemului de securitate sociala din Romania sunt:

1 durata anticipata a activitatii in cauza sa nu depaseasca 24 luni
2 persoana respectiva sa nu fie trimisa pentru a inlocui o alta persoana detasata.

Pentru ca lucratorul detasat sa ramana supus legislatiei securitatii sociale din Romania angajatorul trebuie sa obtina formularul A1 care inlocuieste formularul E101.

In perioada inscrisa in formular, angajatorul lucratorului detasat achita contributiile sociale in statul de trimitere statul in care a fost emis formularul A1, iar lucratorul respectiv justifica neplata acestor contributii in statul in care lucreaza temporar sau partial prin prezentarea, la solicitarea organelor de control din acel stat, a formularului mentionat.

Pentru emiterea certificatului de atestare a legislatiei aplicabile, angajatorul trebuie sa prezinte documente din care sa reiasa ca desfasoara activitati semnificative in Romania specifice domeniului sau profesional, ca cifra sa de afaceri in Romania constituie cel putin 25% din cifra totala de afaceri inregistrata in cursul ultimilor 2 ani, ca ponderea personalului ramas in tara in perioada de detasare a unora dintre salariatii societatii este de circa 50% din numarul total de angajati ai firmei, ca angajatorul nu are datorii la bugetul consolidat de stat, la data solicitarii formularului, fapt demonstrat prin prezentarea certificatului de atestare fiscala, eliberat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala original etc.

Daca intruniti conditiile mentionate mai sus, va puteti adresa CNPAS in vederea emiterii certificatului de atestare a legislatiei aplicabile, a documentului portabil A1.

Daca nu indepliniti conditiile pentru a obtine acest formular sau nu il solicitati, va vor fi aplicabile dispozitiile art. 113 din Regulamentul 883/2004, potrivit regulii generale a asigurarii conform legislatiei statului in care se desfasoara activitatea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
G Stancu
 Consultant G Stancu
a raspuns la intrebare la 29 Sep. 2011
Acceptiunea de ???salariat detasat??? in sensul Regulamentului CE 883/2004, in baza caruia se acorda formularul A1, este diferita de acceptiunea de ???salariat detasat??? in sensul legislatiei din Romania.
Astfel, potrivit art. 12 din acest regulament, persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru a lucra pentru angajator continua sa fie supusa legislatiei primului stat membru, cu conditia ca durata previzibila a activitatii sa nu depaseasca douazeci si patru de luni si sa nu fi fost trimisa sa inlocuiasca o alta persoana.
Observam ca, in acceptiunea regulamentului, salariatul poate ramane supus legislatiei din statul unde isi desfasoara activitatea angajatorul, daca este trimis in alt stat pentru a presta activitate pentru angajator. Or, detasarea in acceptiunea Codului muncii presupune ca locul muncii salariatului este modificat la alt angajator, activitatea salariatului urmand a fi prestata pentru acest alt angajator.
Una dintre conditiile acordarii formularului A1 este aceea ca pe parcursul perioadei de detasare trebuie sa existe o relatie directa intre angajatorul de origine a detasarii si lucratorul detasat.
Regulile care reglementeaza situatiile in care exista o relatie directa intre intreprinderea de detasare si lucratorul detasat sunt urmatoarele:
??? responsabilitatea pentru recrutare;
??? trebuie sa fie evident faptul ca un contract care rezulta din negocierile care au condus la recrutare a fost si continua sa fie aplicabil pe parcursul perioadei de detasare pentru partile implicate in intocmirea acestuia situatia este specifica delegarii potrivit Codului muncii ;
??? prerogativa incetarii contractului individual de munca trebuie sa apartina exclusiv intreprinderii de detasare;
??? intreprinderea de detasare trebuie sa isi pastreze puterea de a stabili ???natura??? muncii efectuate de catre lucratorul detasat nu in sensul definirii detaliilor tipului de munca ce urmeaza a fi efectuata si al modului in care urmeaza sa fie efectuata, ci in sensul mai general de stabilire a produsului finit al respectivei munci sau al serviciului de baza care urmeaza sa fie prestat situatia este specifica delegarii potrivit Codului muncii ;
??? obligatia in ceea ce priveste remunerarea lucratorului apartine intreprinderii care a incheiat contractul de munca. Aceasta nu aduce atingere niciunui eventual acord intre angajatorul din statul de origine a detasarii si intreprinderea din statul de angajare in ceea ce priveste modul in care sunt efectuate platile efective catre salariat situatia este specifica delegarii potrivit Codului muncii ;
??? puterea de a impune sanctiuni disciplinare impotriva angajatului apartine intreprinderii de origine a detasarii.

Un salariat detasat in sensul Regulamentului CE 883/2004 este asemenea unui salariat delegat in sensul legislatiei din Romania.

Delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Asadar, salariatul delegat exercita temporar, pentru acelasi angajator lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca, ceea ce corespunde acceptiunii de lucrator detasat utilizata de Regulamentului CE 883/2004.

In consecinta, daca salariatul este delegat, contractul individual de munca nu se suspenda ci isi produce efectele si pe durata delegarii. In declaratia 112, in acest caz, vor fi inregistrate drepturile salariale cuvenite potrivit contractului individual de munca.

Perioada minima de cotizare la CNPAS sistemul national de pensii este de 15 ani atat pentru barbati, cat si pentru femei.

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
violeta Georgescu
Marius Ion Viviana Serni adriana iancu Gratiela Petrescu George Andreescu G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024