ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

exista alternative viabile la munca cu zilierii? (munca ocazionala)


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Legea 52/2011 care reglementeaza munca cu zilierii, preciza pana nu de mult ca (art. 11) "se pot presta activitati cu caracter ocazional in urmatoarele domenii:.......j). activitati de intretinere si curatenie".
in iunie 2014 legea a fost modificata iar "activitatile de intretinere si curatenie" nu mai figureaza printre domeniile in care se pot presta activitati cu caracter ocazional. evident, itm-ul nu imi vinde registrul zilierilor, solutia lor este sa incadrez cu CIM. am incercat sa le explic si lor, am sa expun si aici o speta, si poate imi da cineva o solutie.
deci, am contracte cu cateva societati pt care prestez servicii de curatenie cu activitati zilnice, si pentru care evident am angajati incadrati cu CIM.
se intampla, ocazional, sa mi se solicite servicii suplimentare, care necesita personal suplimentar. de exemplu, societatea X are poimaine o vizita importanta si vrea ca maine sa ii fac o curatenie generala mai aprofundata. pe langa personalul curent, mai am nevoie de 2 persoane, timp de 3 ore. vorbesc cu cele 2 persoane, dar cu 3 ore inainte de a incepe activitatea una dintre ele ma suna si imi spune ca nu mai poate veni. mai dau cateva telefoane si gasesc o alta persoana disponibila. prin cele de mai sus am vrut sa arat ca in asemenea cazuri, de munca ocazionala, este imposibil sa inchei un CIM - care trebuie inregistrat in revisal cu cel putin 1 zi inainte de inceperea activitatii.
va rog sa-mi spuneti ce forma legala de munca pot sa inregistrez in asemenea cazuri (spete va pot da mai multe) astfel incat sa nu fiu depistat cu munca la negru. repet, e vorba strict de munca ocazionala.
vreau sa lucrez corect, vreau sa platesc la stat impozite, dar vad ca statul nu vrea sa ia bani de la mine, si prefera sa ma prinda ca gresesc si sa ma loveasca mai tare.

Adrian C.
 User  Adrian C.
a intrebat la 11 Dec. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Adrian C. la 02 Ian. 2015
Este o solutie,dupa parerea mea contractele ar trebui sa fie cu timp partial.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 15 Dec. 2014
ma gandesc si la urmatoarea solutie de compromis:
presupunand ca am 10 persoane pe care le folosesc in mod constant la munca ocazionala, sa le fac CIM la toate pe perioada nedeterminata, cu program de lucru flexibil.
dar, sa nu le pontez, in pontaj le trec nemotivate, dar sa nu le fac suspendare.
iar atunci cand am nevoie de ele, pe cele care vin la lucrare le pontez corespunzator.
am spus sa nu le fac suspendare, pt ca daca am nevoie de ele astazi, sa pot sa le pontez. daca ar fi fost cu suspendare, ar fi trebuie sa fac incetarea suspendarii si abia maine as putea sa le duc pe lucrare..
ar fi ok asa?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 15 Dec. 2014
@ Ioana Popa
multumesc si dvs. pt raspuns.
insa, din cate stiu, pt a incheia un contract de prestari servicii cu o persoana aceasta trebuie sa fie PFA, adica sa aibe o minima forma de organizare juridica.
daca stiti ca se poate si altfel si ati putea sa-mi dati o trimitere unde sa caut...
avand insa in vedere nivelul de educatie al persoanelor pe care le folosesc la munca ocazionala in curatenie, nici una dintre ele nu este dispusa "sa se lege la cap" cu infiintarea unui PFA.
daca s-ar face la norma de venit este posibil sa nu castige intrun an cat e norma de venit.
daca s-ar face in sistem real de impunere, nu s-ar descurca cu contabilitatea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 15 Dec. 2014
@ Adriana Iancu
multumesc pt raspuns, insa agentul de munca temporara nu mi se potriveste.
1. daca primesc seara la ora 19:00 un telefon si mi se solicita o lucrare pt a 2-a zi la ora 08:00 nu am timpul fizic necesar pt a apela la agentul de munca temporara.
2. agentul de m. temporara are si el un comision care ridica pretul lucrarii...
3. nu cunosc oamenii pusi la dispozitie, exista un mare risc ca acestia sa nu fie ceea ce imi doresc.
eu am cateva persoane cu care ma duc la lucrari ocazionele de curatenie. sunt persoane de incredere, pe care am curaj sa le las singure in casa clientului, care daca le spun o data stiu ce au de facut si nu e nevoie sa le supraveghez. cunosc si stiu sa foloseasca solutiile specifice pt curatenie.
unele dintre ele sunt angajate in alte parti cu CIM si dornice sa castige ceva suplimentar. altele nu lucreaza deloc. cand am nevoie le sun si in functie de disponibilitate formez echipa.
varianta zilierilor mi-ar fi convenit. formalitati putine, taxe putine (doar impozit pe venit).
dar asa...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Dec. 2014
Ca activitate ocazionala solutia cea mai simpla este contractul de prestari servicii, mai ales daca persoana respectiva lucreaza doar intr-o zi , 3 ore. Nu are sens sa va complicati cu un contract de munca pentru un timp atat de scurst. Iar pentru astfel de contracte aveti taxe mult mai mici, nu trebuie inregistrat inainte, nu se trece in Revisal.

Daca cele 3 ore sunt prestate de catre un angajat pe care il aveti deja incadrat cu CIM atunci nu aveti nevoie sa ii incheiati un nou CIM, puteti cel mult sa semnati un acord pentru munca suplimentara cu el daca depaseste norma de lucru obisnuita.

Sper sa fi inteles bine problema.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 11 Dec. 2014
Art. 88. Codul muncii (definitii legale: munca, salariat, agent, utilizator, misiune de munca)
(1) Munca prin agent de munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.
(2) Salariatul temporar este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.
(3) Agentul de munca temporara este persoana juridica, autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia. Conditiile de functionare a agentului de munca temporara, cat si procedura de autorizare se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
(4) Utilizatorul este persoana fizica sau juridica pentru care si sub supravegherea si conducerea careia munceste temporar un salariat temporar pus la dispozitie de agentul de munca temporara.
(5) Misiunea de munca temporara inseamna acea perioada in care salariatul temporar este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia, pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 11 Dec. 2014
O solutie ar putea fi, Agentul de munca temporara.
Agentul de munca temporara este o societate comerciala autorizata de Ministerul Muncii, care pune provizoriu la dispozitia unui utilizator personalul pe care il angajeaza in acest scop.
Utilizatorul este persoana fizica sau juridica careia agentul de munca temporara ii pune la dispozitie salariatul temporar pentru prestarea unei munci precise si cu caracter temporar.
Salariatul temporar este persoana incadrata la angajatorul numit agent de munca temporara si care este pusa la dispozitia unui utilizator pe o perioada determinata, in vederea indeplinirii unor sarcini precise cu caracter temporar.
In acest caz, agentul de munca temporara este cel indreptatit sa dispuna sanctionarea disciplinara a salariatului, acesta fiind angajatorul salariatului.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024