ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

incetare contract de munca perioada nedeterminata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

As avea o intrebare in ceea ce priveste incetarea unui contract de munca pe perioada nedeterminata, as dori ca aceasta persoana sa beneficieze de somaj. Cu ce articol as putea sa-i incetez contractul pt a putea beneficia de somaj ?

In cazul in care ii incetez contractul pe baza articolului 65 (1) desfiintarea postului, dupa ce perioada mai pot angaja pe cineva pe acelasi post?

Multumesc.


Adaugata in: Contract de munca
Andrea Andrea
 User  Andrea Andrea
a intrebat la 28 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Aug. 2012
Pentru ca salariatul sa poate beneficia de somaj puteti inceta si pe motivul necorespunderii profesionale, dar cu conditia sa existe o evaluare prealabila si al carei rezultat sa poata fi contestat de salariat. Salariatul beneficiza de somaj daca motivul concedierii este neimputabil lui si daca indeplineste conditia stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Dragos O. la 28 Aug. 2012
Contestarea este un drept al salariatului, insa acest lucru nu obliga angajatorul sa nu reinfiinteze postului. Contestatia se depune in 45 de zile, termen adresat salariatului si nu angajatorului, insa constatarea ilegalitatii poate dura si mai mult, chiar pana la un an sau peste in unele situatii, in functie de cum este programat procesul. Asta ar insemna ca angajatorul sa nu reinfiinteze postul pana la finalizareea procesului, ceea ce nu este prevazut in nicio lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Dragos O.
 User Dragos O.
a raspuns la intrebare la 28 Aug. 2012
Da, persoana beneficiaza de indemnizatie de somaj daca ii incetati CIM cf. art. 65.1.
Nu mai exista restrictie privind perioada dupa care puteti face reangajari pe acelasi post in cazul concedierii individuale, ci numai in cazul celor colective, cf. art. 74.1 din Codul Muncii:
In termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.

Totusi, este bine sa asteptati cele 45 de zile calendaristice inlauntrul carora salariatul concediat ar putea contesta decizia de concediere si abia apoi sa reinfiintati postul si sa faceti reangajarea.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024