ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Incheierea unui nou contract de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In anul 2010 la 1 oct. m-am pensionat si incepand tot cu 1 oct. 2010 mi s-a incheiat contract de munca pe durata determinata de 2 ani in aceeasi unitate care se incheie in aceasta luna la 30 sept. 2012. Va rog sa-mi spuneti ce fel de contract poate sa-mi incheie unitatea in continuare, pe durata nedeterminata, se poate? Daca da, cum? Prin act aditional sau se incheie un nou contract pe durata nedeterminata? In acest caz unitatea trebuie sa mai scoata postul la concurs?

Adaugata in: Contract de munca
Viorica Dumitru
 User  Viorica Dumitru
a intrebat la 07 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Sep. 2012
Parerile sunt impartite, inclusiv la nivelul inspectorilor de munca. Intr-un astfel de raspuns ITM Bucuresti, de exemplu mi-a comunicat ca incadrarea pensionarilor se poate face doar pe perioada determinata. Aveti astfel dreptul la un contract de maxim 36 de luni, urmat de cel mult 3 contracte succesive a cate 12 luni fiecare. Pe de alta parte, specialisti in domeniul dreptului muncii spun ca se poate incadra un pensionar si pe perioada nedeterminata, legea neinterzicand acest lucru, ci oferind ca alternativa incheierea unui contract pe perioada determinata.

Daca expira acest contract atunci se va incheia un CIM nou cel mai probabil pentru ca inteleg ca nu este vorba de un proiect / lucrare pe perioada limitata de timp. Se poate intocmi act aditional anterior datei de expirare sau cel tarziu in ultima zi lucratoare conform duratei contractului de munca, prin care se va prelungi acest CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mariana Bunta la 18 Sep. 2012
La expirarea duratei CIM se poate intocmi contract nou de munca sau se poate prelungi pe perioada determinata NUMAI DACA se face dovada ca este vorba de un proiect / o lucrare pe perioada determinata si al carei termen de finalizare este cunoscut.

Trecerea de la determinat la nedeterminat se poate face doar anterior expirarii contracutului de munca, nicidecum dupa expirarea lui. Singura situatie in care legea permite prelungirea dupa expirare este cea pe care am amintit-o mai sus.

Ce spunei dvs la punctul b) reprezinta incheierea unor contracte diferite pe perioade determinate, contracte noi, independente unul de celalat, nicidecum prelungire.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Mariana Bunta
 User Mariana Bunta (Sef Birou Resurse Umane, S.C. L&B Grup S.R.L. Timisoara)
a raspuns la intrebare la 08 Sep. 2012
La expirarea duratei CIM incheiat pe perioada determinata, angajatorul are urmatoarele posibilitati:
a) incetarea contractului conf art 56 lit. "i" din Codul Muncii (e face prin decizie)
b) prelungirea duratei CIM, conf art. 83 din Codul Muncii, in cazul dumneavoastra pentru inca o perioada de 1 an pentru ca CIM pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni (3 ani) (se face prin act aditional la contract)
c) prelungirea, sa zic asa, a duratei contractului cu schimbarea acestuia in durata nedeterminata (se face prin act aditional la contract).

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton adriana iancu violeta Georgescu alexei delimart G Stancu Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024