ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Inregistrare concediu formare profesionala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am 2 salariate, care din initiativa lor participa pentru o sapt (30.06 - 04.07.2014) la un curs de Management al Proiectului, organizat de Fonduri Structurale ( decontat in totalitate de Fonfuri - Guvern).
Intrebare: Ce documente, in afara de cererea de concediu de formare profesionala ar tb sa mai intocmesc eu...o decize, sa fac un act aditional in care sa le suspend CIM-UL pe aceasta perioada? si sa inregistrez in revisal, sau este de ajuns ca in rubrica de pontaj sa le trec ca fiind in Concediu de formare profesionala?

Va multumesc!

Maria-corina Tarasescu
 User  Maria-corina Tarasescu
a intrebat la 30 Iun. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului MARIA-CORINA TARASESCU la 02 Iul. 2014

Art. 51
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
........
d) concediu pentru formare profesionala;

Este sau nu este solicitat de angajat acest concediu pentru formare profesionala?! Daca da atunci este cauza de suspendare a CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria-corina Tarasescu
 User Maria-corina Tarasescu
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Iul. 2014
Si deci nu fac nici o decizie in acest sens?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului MARIA-CORINA TARASESCU la 01 Iul. 2014
Atunci este concediu pentru studii platit, daca s-a agreat astfel.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria-corina Tarasescu
 User Maria-corina Tarasescu
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Iul. 2014
Da dar aceste salariate vor fi platite integral in aceasta perioada, deci nu este cazul la concediu fara plata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Iun. 2014
Dat fiind faptul ca este un curs de formare profesionala urmat din initiativa salariatului acesta ar fi trebuit sa va inainteze o cerere pentru acordarea concediului fara plata pentru formare profesionala cu cel putin o luna inainte. Pe baza cererii aprobate intocmiti o decizie de suspendare a contractului individual de munca pentru formare profesionala si operati suspendarea in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data ei.

Nu incheiati niciodata act aditional pentru suspendare CIM, nu se modifica niciun element sau clauza contractuala ca sa fie necesar un astfel de document. Suspendarea, cu exceptia celor de drept sau medicale se face in baza unei decizii.

Aveti in vedere si obligatiile angajatorului prevazute in Codul muncii republicat referitoare la obligatia angajatorului de a asigura formarea profesionala a salariatilor sai periodic.

Art. 154
(1) Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala.
(2) Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata.

Art. 155
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Art. 156
(1) Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).

Art. 157
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1).

Art. 158
Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024