ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

la pensie de invaliditate se desface contractul de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
daca se poate sa ma lamuriti in urmatoarea problema: un cadru didactic auxiliar incepind cu 01.04.2014 intra in pensie de invaliditate gradu II, pensie revizuibila la un an. In codul muncii art 56 al.1 lit c se specifica ca contractul de munca inceteaza de drept in cazul pensionarii pentru invaliditate.
Intrebare: ce se intimpla cu persoana respectiva daca in urma revizuireii peste o anumita perioada trebuie sa se intoarca la lucru si postul este ocupat de o alta persoana angajata in locui ei? Multumesc

Ana-maria Bob
 User  Ana-maria Bob
a intrebat la 28 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Mar. 2014
In situatia pensionarii pentru invaliditate grad III, in cazul cadrelor didactice postul se rezerva pana la revizuire si CIM se suspenda. Este o procedura speciala in astfel de situatii, mai ales in cazul in care invaliditatea este revizuibila. Daca in urma revizuirii se stabileste ca invaliditatea este definitiva va inceta contractul de munca, iar daca se va stabili ca respectivul cadru didactic si-a redobandit capacitatea de munca, suspendarea va inceta si isi va relua activitatea.


OUG 21/2012 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011:

12. La articolul 255, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu urmatorul cuprins:
"(9) Personalul didactic titular in invatamantul preuniversitar beneficiaza de pensie de invaliditate de gradul III si se va asigura catedra/postul didactic pe durata invaliditatii. Contractul de munca este suspendat pana la data la care medicul expert al asiguarilor sociale emite decizia prin care constata schimbarea gradului de invaliditate si redobandirea capacitatii de munca. Rezervarea catedrei/postului didactic inceteaza de la data emiterii de catre medicul expert al asigurarilor sociale a deciziei prin care se constata pierderea definitiva a capacitatii de munca."

Pentru pensionarea de invaliditate grad II, asadar, nu se aplica aceasta prevedere. Ceea ce inseamna ca CIM va inceta in baza art. din Codul muncii republicat, la daca comunicarii deciziei de pensionare. Iar daca in urma revizuirii gradului de invaliditate se constata redobandirea capacitatii de munca atunci persoana in cauza poate participa la concurs pentru ocuparea unui nou post sau a aceluiasi post. Dar nu i se va rezerva catedra pe perioada pensionarii.

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu Viviana Serni Radu Anton Gratiela Petrescu alexei delimart Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024