ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Litigiu de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. 
In mod repetat, administratia societatii noastre a intarziat plata drepturilor salariale ale angajatilor cu una pana la sase zile fata de datele prevazute in contractul colectiv de munca.
Avand in vedere ca suntem, ca reprezentanti ai angajatilor, parte a semnatarilor CCM pe unitate, am vrea sa stim care sunt demersurile legale pentru a corecta aceasta meteahna a patronatului.
Va precizez ca la ultima intarziere la plata, angajatii au micsorat ritmul de lucru ceea ce a dus la o scadere de eficienta deci la pierdere de productie.
Urmare a acestui fapt, patronatul a decis recuperarea pierderii prin prestarea unor ore suplimentare neplatite, neacceptand propunerea noastra de a recupera productia in timpul orelor de program pe o perioada de timp ce urma sa fie stabilita de comun acord.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Sorin P.


Sorin Popescu
 User  Sorin Popescu
a intrebat la 12 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Dec. 2013
Pentru recuperarea drepturilor salariale trebuie mers in instanta de judecata, dreptul de actiune se prescrie in termen de 3 ani de la data datoriei. In CCM ar trebui sa fie precizat ce se intampla in cazul unor litigii, la fel si in contractele de munca ale salariatilor, precum si cat timp poate intarzia angajatorul cu plata daca este posibil acest lucru si in ce conditii.

Referitor la munca suplimentara, ea nu poate fi impusa de angajator in situatii precum ce prezentata. Este necesar acordul scris al salariatilor pentru efectuarea ei. Numai in cazul in care apar accidente, se urmareste prevenirea lor sau daca este o situatie de forta majora, acordul salariatului nu este necesar pentru derularea muncii suplimentare. Aceste ore se ponteaza obligatoriu si se compenseaza cu timp liber platit acordat in urmatoarele 60 de zile sau cu spor la salariul corespunzator de minim 75%.
Munca suplimentara poate fi efectuata in avans pentru perioadele in care activitatea este redusa, dar tot cu acordul salariatului.

De asemenea, daca angajatul a creat un prejudiciu angajatorului atunci aceste din urma poate fie sa depuna actiune in instanta, fie sa declanseze o cercetare disciplinara si sa dispuna o sanctiune, care poate consta inclusiv in restinerea din salariul a pana la 10% timp de 3 luni.

Iar daca apar probleme de natura economica, exista intotdeauna varianta somajului tehnic, suspendarea contractului in temeiul art. 52 (1) lit. c) pe o perioada determinata de timp, cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de incadrare.

Daca se incalca prevederile legii, ale codului muncii in special, puteti oricand depune o plangere la ITM si solicita un control.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024