ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Perioada proba cu act aditional


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Salut!
De 2 luni sunt angajat, iar angajatorul a specificat ca voi avea 3 luni perioada de proba. Am semnat un contract pe perioada 6luni dar pe contract este trecuta ca perioada nedeterminata si un act aditional care ar trebui sa ma tina la ei. Intrebarea mea este : Daca aleg sa incetez contractul in perioada de proba , mai trebuie sa trec prin cele 20 zile de preaviz si daca trebuie sa le dau bani , bani care sunt specificati in actul aditional. Am inteles ca pot doar sa le las o notificare scrisa fara motivare si fara preaviz, dar sunt mai interesat daca sunt obligat sa le platesc bani si daca ei pot sa ma dea in judecata daca incetez contractul.

Robert Curetean
 User  Robert Curetean
a intrebat la 13 Mar. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Robert Curetean la 14 Mar. 2016
Codul muncii
Art. 198. [obligatiile beneficiarilor formarii profesionale]
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Din acest articol rezulta ca anterir participarii la cursul de formare profesionala intre angajat si angajator se incheie un act aditional prin care se stabilesc obligatiile salariatului ulterior formarii profesionale:
-sa presteze munca la acel angajator o anumita perioada de timp(in care se presupune ca se recupereaza cheltuielile facute cu formarea profesionala).
-sa nu aiba initiativa incatarii contractului individual de munca anterior expiraarii perioadei de scolarizare
-Sa suporte cheltuielile de scolarizare daca nu-si respecta angajamentul.
Contractul individual de munca poate sa inceteze la initiativa angajatului, dar in acest caz va trebui sa suporte cheluielile ocazionate de pregatirea sa profesionala proportional cu perioada lucrata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Robert Curetean
 User Robert Curetean
a raspuns userului adriana iancu la 14 Mar. 2016

Participarea salariatului la stagiul de formare profesionala in cadrul firmei presupune scoaterea acestuia din productie, perioada in care salariatul beneficiaza de toate drepturile si obligatiile ce ii revin, conform contractului individual de munca.

In situatia in care salariatul nu respecta clauzele de la punctul de mai sus, va fi obligat la plata a daune. Plata daunelor se va face proportional cu perioada ramasa nelucrata.

Eu as vrea sa stiu daca pot pleca fara sa le dau bani, au trecut 2 luni din perioada de proba.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 14 Mar. 2016
Care este obiectul actului aditional?
Si da, in perioada de proba contractul individual de munca poate inceta printr-o simpla notificara, potrivit art 31(3) din Codul muncii.
Art. 31. [perioada de proba]
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024