ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Progam de lucru CIM part-time


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna dimineata, va rog sa-mi spuneti daca in situatia in care angajatul are contract de munca cu timp de lucru de 4 ore/zi, el este pensionat de gr. III, poate lucra 8 ore/zi timp de o saptamana si nici o ora in saptamana urmatoate, astfel ca la sfarsitul lunii numarul orelor lucrate sa nu depasesca 1/2 din durata normala a timpului de lucru. Va multumesc.

Rodica Sireteanu
 User  Rodica Sireteanu
a intrebat la 16 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 17 Sep. 2012
Daca doriti sa veniti in intampinarea salariatului . mai fac cateva referiri la incheierea CIM cu timp partial
Timpul de lucru in cazul contractelor de munca cu timp partial se negociaca la nivel de saptamana sau chiar lunar.
Art. 103 din codul muncii republicat
Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
In plus nu este nicio interdictie referitoare la timpul minim zilnic pentru care se incheie acest tip de contract. In CIM cu timp partial se mentioneaza acele informatii care se trec si in REVISALProgramul de lucru il stabileste angajatorul si este adus la cunostinta salariatului.De regula programul de lucru este trecut in RI. sau in CCM , deci nu trebuie mentionat in CIM
E adevarat ca legiuitorul face trimitere la jumatate din timpul de lucru dar fara a se preciza daca este vorba de programul zilnic sau la nivelul unui luni.
Masura pe care v-au impus-o cei de la ITM nu poate fi aplicata atat cat timpul negociat este la nivel de saptamana sau luna. Ca exemplu:pot fi incheiate contracte de munca de 16 ore pe luna ,cand salariatul lucreaza doua zile cate 8 ore , deci nu se poate stabili o durata a timpului de munca pe zi.
Aceastea ar fi cateva observatii in sustinerea cauzei dumneavoastre.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Rodica Sireteanu
 User Rodica Sireteanu
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Sep. 2012
In contractul individual de munca am facut mentiunea "inegal" la repartizarea programului de lucru, insa in urma unui control al ITM, la o sucursala din tara, mi s-a dat ca "masura permanenta" definirea concreta a intervalului orar in care a unui salariat cu part time, astfel ca ma intreb daca in situatia in care salariatul pensionat de gradul III apare cu 8 ore lucrate intr-o zi, chiar daca in ziua urmatoare nu vine la munca, nu va avea probleme. Atat el cat si angajatorul?
Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Sep. 2012
Ce descrieti dvs. se numeste program de lucru distribuit inegal, caz in care vorbim tot de program de lucru partial. Dat fiind faptul ca intr-o luna angajatul dvs va lucra doua saptamani din 4 cu program de 8 ore pe zi. La final, in pontaj salariatul trebuie sa apara cu norma de lucru partiala de maxim 4 ore pe zi, ca medie.

Pentru derularea programului de lucru inegal este necesara mentionarea acestui detaliu in contractul individual de munca al salariatului aflat in aceasta situatie.

Daca insa la finalul lunii salariatul apare cu norma mai mare de 4 ore pe zi sau de jumatate din norma de lucru desfasurata in cadrul unitatii, atunci pensia lui va fi suspendata. Opinia mea personala este ca un astfel de program nu ar trebui sa ii afecteze pensia. Numai daca salariatul lucreaza 8 ore/ zi pe o perioada mai mare de timp, astfel incat norma de lucru legala este depasita, se va ajunge la suspendarea pensiei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 16 Sep. 2012
Dumneavoastra in calitate de pensionar de invaliditate de grad III sunteti monitorizat de casa de pensii si caz in care nu respectati timpul normal de munca va suspenda pensia.
Art. 114 din legea 263 din 2010
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
f) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul III, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I sau II, depasind jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv; .

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu alexei delimart violeta Georgescu Marius Ion adriana iancu Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024