ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Refuzarea reinnoirii contractului dupa solicitarea drepturilor compensatorii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Revin cu o alta intrebare. Luna aceasta imi expira contractul individual de munca si am fost anuntat ca nu-mi va fi reinRefnoit si sa ma prezint sa-mi depun demisia. Motivul pentru care refuza reinnoirea contractului individual de munca este ca am avut curajul sa-mi cer drepturile compensatorii din orele suplimentare si sarbatorile legale neplatite potrivit legii. Ce ar trebui sa fac in situatia data? Multumesc anticipat!

Daniel Alexe
 User  Daniel Alexe
a intrebat la 04 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Daniel Alexe la 04 Oct. 2013
Pe data de 16.10 va trebui sa va prezentati pentru a primi documentele aferente incetarii (decizia de incetare, adeverinta de vechime, fisa de lichidare etc.).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Daniel Alexe la 04 Oct. 2013
Daca CIM este incheiat pana pe data de 15.10, atunci pe data de 16.10 el va inceta de drept, deci in niciun caz nu se mai poate pune problema unei demisii. Incetarea nu are loc din initiativia vreunei parti, este incetare de drept. Nu este cazul sa dispuna nicio concediere cat timp incetarea nu are loc mai devreme de termenul negociat in contract, adica de data de 15.10.

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniel Alexe
 User Daniel Alexe
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Oct. 2013
Angajatorul respecta data, mai precis CIM expira pe data de 15.10 iar pe data de 16.10 trebuie sa ma prezint sa-mi dau demisia din initiativa lui nicidecum a mea, deci fortat cu alte cuvinte.Altfel spus nu poate decat sa dispuna concedierea mea dar fara un motiv legal si bine intemeiat inafara de cele exemplificate anterior.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Oct. 2013
Angajatorul nu este obligat sa prelungeasca un CIM pe perioada determinata si nici nu poate fi acuzat de nerespectarea legii daca nu il prelungeste. Insa nu este corect sa va forteze sa va dati demisia, acest tip de incetare are la baza initiativa salariatului si nicidecum a angajatorului. Corect ar fi ca angajatorul sa astepte data de expirare a CIM daca nu mai doreste prelungirea lui, sa dispuna concedierea dintr-un motiv legal si intemeiat sau sa va propuna incetarea cu acordul partilor, dar in niciun caz sa va forteze in a va da demisia.

Referitor la necompensarea orelor suplimentare si a sarbatorilor legale lucrate, compensarea poate consta in timp liber platit, corespuzator, sau in spor acordat conform Codului muncii (minim 75% pentru munca suplimentara si 100% pentru zilele de sarbatoare). Sporul se plateste daca nu este posibila cordarea liberului.

Daca nu s-au pontat si nu au fost compensate in niciun fel aceste zile atunci puteti sesiza ITM iar pentru recuperarea sumelor de tip creante salariale va trebuie sa mergeti in instanta.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024