ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

salariu la demisie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am fost angajata la o societate pe postul de director economic cu cim pe perioada nedeterminata de 8 ore/zi. Anul trecut in noiembrie mi-a fost modificat contractul din motive economice cu 4 ore/zi atat mie cat si celorlalti angajati cu toate ca prestam toti 8 ore/zi. Din cauza volumului enorm de munca si pentru ca atitudinea administratorului era tot timpul negativa vizavi de mine in data de 28.08.2013 mi-am depus demisia si am anuntat administratorul ca incepand cu data de 01.09.2013 nu mai vin la servici. Am fost amenintata ca daca plec nu mai primesc restul de plata din salariul aferent lunii august 2013. Vineri 31.08.2013 fiind ultima zi de munca am asteptat sa vina administratorul sau o noua contabila pentru a preda documentele contabile, dar am fost ignorata total, am plecat fara sa primesc nici un ban. Administratorul este obligat sa-mi dea restul de bani in ziua plecarii din societate sau ma poate plati si in data de 10.09.2013 cand va da restul de plata pe luna august celorlalti angajati? Este posibil ca legal sa refuze sa-mi dea restul de plata deoarece nu am efectuat perioada de preaviz?

Mirela Cristina
 User  Mirela Cristina
a intrebat la 01 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns la intrebare la 01 Sep. 2013
In primul rand sesizati ITM-ul local in ceea ce priveste durata timpului de lucru.

Apoi, in ceea ce priveste plata salariului, conf art 166 alin 1 CM salariul se plăteşte ?n bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită ?n contractul individual de muncă, ?n contractul colectiv de muncă aplicabil sau ?n regulamentul intern, după caz.
De asemenea conf art 81 alin 8 CM salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu ?şi ?ndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă. Conf art 81 alin 4 CM termenul de preaviz este cel convenit de părţi ?n contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut ?n contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

In concluzie, si in cazul incetarii CIM, salariul se plateste la data prev in contract ca data a platii salariului, nici mai devreme si nici mai tarziu. Daca nu primiti salariul, sesizati ITM-ul local. De asemenea puteti introduce o actiune in instanta pentru recuperarea drepturilor salariale. In prealabil adresati-va unui mediator.
In ce priveste termenul de preaviz, sunteti obligata sa respectati termenul prev in CIM, termen care nu poate fi mai mare de 45 de zile lucratoare in cazul functiilor de conducere. Practic, CIM inceteaza doar la expirarea acelui termen de previz, nu in 01.09.2013. Totusi, daca angajatorul nu si-a respectat clauzele contractuale asumate, atunci puteti demisiona fara preaviz, CIM incetand in 01.09.2013.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024