ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

schimbare CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Pot fi mutata, pe perioada nedeterminata si fara acordul meu, din birou si de la meseria/functia-ocupatia trecuta in CIM, dupa ce am dat examen in uirma cu ceva ani, pe locul altei colege care va fi mutata in alta parte, si care are alta functie/meserie, urmand a fi colega pe alta tura cu o a treia persoana care are meseria/functia identica cu cea a colegei pe care urmeaza sa o inlocuiesc eu ? Mentionez ca se doreste a se face aceasta rocada fara a se da o decizie, act aditional, ceva scris. Mentionez de asemenea ca nu am nici un fel de sanctiuni in ultimii 10 ani si evaluarea profesionala a fost mereu la maxim. De asemena am atentionat, prin nota scrisa, angajatorul, caci din motive de sanatate, prin aceasta mutare a mea mi se inrautatesc conditiile de munca, agravandu-mi problemele medicale.

Adaugata in: Contract de munca
Liu Oli
 User  Liu Oli
a intrebat la 28 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Liu Oli
 User Liu Oli
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Feb. 2015
Nu este vorba de 1 atributie ci de schimbarea totala a atributiilor, prin renuntarea la cele vechi. Atributiile noi erau trecute in fisele posturilor la 2 colege cu alta meserie decat mine, care au indeplinit acealeasi atributii timp de 10 ani cel putin. Mentionez ca am notificat si in scris angajatorul cu privire la problemele mele medicale aparute in ultimul an care nu ma fac apta pentru conditiile noi de munca, pentru ca sunt locatii diferite in cadrul aceleasi cladiri. Li se pare ca atributiunile mele vechi sunt mai usoare si vor sa le dea altcuiva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului liu oli la 02 Feb. 2015
Din articolul dvs rezulta ca orice abatere disciplinara savarsita la locul de munca este sanctionabila in maxim 6 luni de la savarsirea ei dar nu mai tarziu de 30 de zile de la constatarea ei prin referat scris al angajatorului. Faptele care pot avea rol de abatere disciplinara se stabilesc la nivelul unitatii de catre angajator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului liu oli la 02 Feb. 2015
Sefii nu dau ordine, ci traseaza atributii. Este o diferenta, pe de o parte. Pe de alta, daca se discuta despre o atributie specifica postului pe care nu doriti sa o indepliniti se poate pune problema nerespectarii fisei postului si deci ajunge la o sanctionare disciplinara in baza unei cercetari. V-am subliniat insa ca, asa cum a precizat si doamna Iancu, modificarea CIM unilateral nu este posibila in orice conditii. In cazul dvs, cat timp in contract apare departamentul de lucru acesta nu poate fi modificat fara act aditional, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege cand aceste tipuri de modificari pot fi dispuse unilateral pe perioade limitate de timp.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Liu Oli
 User Liu Oli
a raspuns la intrebare la 29 Ian. 2015
Din codul muncii art.252 alin 1 rezulta ca din momentul acela in urmatoarele 6 luni pot fi sanctionata ca neexecutarea unui ordin verbal dat de sef?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului liu oli la 29 Ian. 2015
Caracterul discrimnatoriu nu este dat numai de aceste elemente. El poate avea drept cauza si caracteristicile medicale, starea fizica daca vreti.

Insa din punctul meu de vedere, atat timp cat totul se rezuma la o amenintare verbala nu aveti de ce sa va faceti griji. Daca apar decizii sau documente care sa influenteze raportul de munca sau caliatea lui atunci se complica lucrurile.

Explicatii ale situatiilor discrimatorii le puteti regasi in acte normative precum Ordonanta 137/2000 privind prevenirea si sancŃionarea tuturor formelor de discriminare:

ART. 2
(1) Potrivit prezentei ordonante, prin discriminare se ?ntelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizată, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, ?nlăturarea recunoasterii, folosintei sau exercitării, ?n conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertătilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, ?n domeniul politic, economic, social si cultural sau ?n orice alte domenii ale vietii publice.

sau chiar in Codul munci republicat:

Art. 5
(1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
(3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe.

Tot in Codul muncii regasiti si o prevedere referitoare la munca fortata si interdictia asupra ei:

Art. 4
(1) Munca fortata este interzisa.
(2) Termenul munca fortata desemneaza orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
(3) Nu constituie munca fortata munca sau activitatea impusa de autoritatile publice:
a) in temeiul legii privind serviciul militar obligatoriu**);
b) pentru indeplinirea obligatiilor civice stabilite prin lege;
c) in baza unei hotarari judecatoresti de condamnare, ramasa definitiva, in conditiile legii;
d) in caz de forta majora, respectiv in caz de razboi, catastrofe sau pericol de catastrofe precum: incendii, inundatii, cutremure, epidemii sau epizootii violente, invazii de animale sau insecte si, in general, in toate circumstantele care pun in pericol viata sau conditiile normale de existenta ale ansamblului populatiei ori ale unei parti a acesteia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Liu Oli
 User Liu Oli
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Ian. 2015
Era o situatie cu caracter discriminatoriu daca se facea referire la etnie, starea sociala, materiala.......asa este doar o intimidare verbala, ceva de genul - sunt sef si fac ce vreau, inclusiv ceva ilegal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului liu oli la 29 Ian. 2015
Depuneti o sesizare la ITM sau mergeti direct in instanta daca se ajunge intr-adevar la aceste modificari abuzive. Asa cum v-a raspuns si colega mea, nu se pot face aceste modificari pe durata nedeterminata fara acordul dvs.

Pare sa fie o situatie cu caracter discriminatoriu si daca este asa, cu toate dovezile pe care le detineti, va puteti adresa si Consiliului pentru Combatere a Discriminarii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Liu Oli
 User Liu Oli
a raspuns userului adriana iancu la 29 Ian. 2015
Dar a ""urlat"" sefa la mine ca este de datoria mea sa ma mut, ca nu imi trebuie nici o hartie in acest sens si ca am una din atributiuni comuna, deci..........bine, a mai zis si lucruri incoerente de genul-nu stai bine unde stai?. Asemenea atitudini de abuz nu se pot reclama undeva? ""Neintelegerea" s-a petrecut la jumatea lui ianuarie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 29 Ian. 2015
Nu se poate, toate aceste modificari la contractul individual de munca implica incheierea unui act aditional si acesta va este opozabil numai daca il semnati.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024