ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Suspendarea CIM intr-un contract fara permis?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Bună ziua!
Vă solicit ajutorul într-o problemă mai delicată. Aș dori să știu dacă angajatorul este îndreptățit să-mi suspende CIM în temeiul art. 52 alin1, lit.e) din Codul muncii (reținerea atestatului de lucru de către autorităti). În condițiile in care Contractul individual de muncă, în cauză actul adițional, a fost încheiat în lipsa permisului de conducere, prin acordul părților, la cererea salariatului, pentru postul de vatman manevră în incinta societății, unde am lucrat timp de circa trei luni și jumătate după ce în prealabil mi-a fost reținut permisul de conducere de către autorități. Pe un post similar, era un angajat ce avea permisul anulat de peste nouă luni. De menționat, în unitate nu există fișă a postului separată. vatmanul de manevră și vatmanul de circulație aveau aceiași fișă a postului, în cuprinsul ei se face trimitere la instrucțiunile de lucru care sunt diferite pentru cele două posturi. Totuși, printre atribuții este și acea de a aduce tramvai în traseu sau din traseu în depou, în situații excepție, dar fără călători circumstanță în care este necesar permisul de conducere. Tot legat de această situație mai am o nedumerire, angajatorul nu a operat în rapotul per salariat din ReviSal noua încadrare pe postul de vatman cu atributii de manevră, precum în actul adițional, a modificat doar salariul de încadrare care mi-a fost diminuat. I-am adresat angajatorului o solicitare în acest sens, acesta a motivat ca postul ocupat este sub același cod COR și are aceeiași fișă a postului. În opinia mea, elementul CIM este FUNCȚIA și nu codul COR. Prin încheierea actului adițional pentru postul de manevră s-au modificat toate elementele contratului individual de muncă cu excepția perioadei care a rămas nedeterminată. Apreciez că, prin încheierea noului act adițional pentru postul de vatman manevră în condițiile art. 41 DIN Codul muncii, am dobândit dreptul de a ocupa acest post fără ca angajatorul să mai aibe dreptul de a reveni în noul contract cu decizia suspendării motivată cu temeiul art 52. alin. 1, lit e) din Codul muncii. Dacă s-a dorit impunerea deținerii permisului de conducere pentru acest post, consider că ar fi trebuit să-mi acorde un alt loc de muncă corespunzător pregătirii mele profesionale, față de care, aveam de ales dacă îmi dau sau nu consimțământul, în caz unui răaspuns negativ avea varianta somajului. Consider că în această speță pot invoca în susținerea mea art. 38 din Codul muncii.
Art. 38 Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
Dar și art. 154 din Legea dialogului social.
ART. 154 (1) Raporturile de muncă stabilite între angajatori şi angajaţii acestora se desfăşoară cu respectarea prevederilor legale, precum şi în condiţiile negociate prin contractele colective şi individuale de muncă.
(2) Încălcarea cu vinovăţie de către una dintre părţi a obligaţiilor care îi revin potrivit alin. (1) atrage răspunderea acesteia.
În prezent ocup același post de vatman cu atribuții de menevră, sunt posesor al permisului de conducere, motivul pentru care mi-a fost reținut, sa rezolvat, iar eu n-am avut nicio vină, n-am încălcat nicio regulă de circulație, cu toate acestea am suferit un prejudiciu de peste 10 000 de lei, plus că mi-au fosat întrerupte plățile către asigurările sociale.
Vă rog să mă edificați asupra acestor dileme.
Mulțumesc!


Marinel CostuÈ›
 User  Marinel CostuÈ›
a intrebat la 03 Mai. 2017
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu Marius Ion Gratiela Petrescu adriana iancu G Stancu violeta Georgescu
TOP RASPUNSURI 2024