ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Asigurare de sanatate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cum poate proceda o persoana fara un loc de munca sa beneficieze de asigurare de sanatate pentru a nu plati spitalizarea?
Ce suma trebuie achitata si daca aceasta se plateste la Casa de Sanatate sau la Trezorerie?
Multumesc.


Adaugata in: Contributii sociale
Jeni Nitu
 User  Jeni Nitu
a intrebat la 07 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Nov. 2012
Corectie, este vorba de legea 95/2006.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Jeni Nitu la 08 Nov. 2012
Aveti in vedere si legea 96/2005 privind reforma in sanatate pe care o regasiti pe site-ul CNAS - http://www.cnas.ro/legislatie/legea-asigurarilor-de-sanatate

ART. 259
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Jeni Nitu la 08 Nov. 2012
Daca sunteti casatorita, va puteti trece in intretinerea sotului, capatand astfel calitatea de coasigurat si nemaifiind nevoita sa platiti contributia pana cand incepeti sa realizati venituri.

Daca perioada anterioara datei recapatarii calitatii de asigurat (fie ca incheiati contract cum v-a spus dna Bunta, fie ca deveniti coasigurat) este mai mare de 6 luni, veti plati contributia doar pentru ultimele 6 luni anterioare acelei date, calculata la salariul minim pe economie.

Contributiile nu au nicio legatura cu Trezoreria, si nici cu Casele Nationale de Asigurari. Ele au fost mutate in administrarea ANAF de la 1 iulie 2012. Dupa ce incheiati contract cu Casa de Sanatate (daca vi se aplica aceasta varianta) veti plati contributia la ANAF.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Jeni Nitu
 User Jeni Nitu
a raspuns userului Mariana Bunta la 08 Nov. 2012
M-ar interesa daca trebuie sa achit retroactiv pt. mai multe luni sau beneficiez de asigurare incheind contractul si achitand pt. luna in curs?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Bunta
 User Mariana Bunta (Sef Birou Resurse Umane, S.C. L&B Grup S.R.L. Timisoara)
a raspuns la intrebare la 07 Nov. 2012
Puteti incheia un contract de asigurare la Casa de Sanatate din raza careia aveti domiciliul.. Suma achitata se calculeaza ca procentaj de 5.5% din salariul minim pe economie (700 lei)..

Alte intrebari despre Contributii sociale

TOP RASPUNSURI 2024