ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contributie CASS dupa recalculare pensie speciala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Mama mea, pensionara (avand pensie pentru vechime integrala in munca, la care i se retine 5.5% CASS) este totodata si beneficiara a unei legi speciale (1102), in urma careia primeste lunar niste drepturi banesti pentru care i se retine CASS corespunzator.
In urma unei recalculari, s-a ajuns la concluzia ca suma primita este prea mare, motiv pt care de 2 luni a inceput sa i se retina o suma destul de importanta cu titlul de "recuperare drepturi necuvenite". Cu toate ca acum primeste cu 1/3 mai putin decat inainte de recalculare, contributia la CASS a ramas identica. Mai mult decat atat, suma pe care o primeste in calitate de beneficiar al acestei legi - dupa recalculare - este mai mica de 700 lei si, potrivit legislatiei in vigoare, CASS in procent de 5,5% se aplica doar veniturilor care depasesc 740 lei - deci la suma pe care o primeste in prezent nu ar trebui sa i se retina nici un leu!

As dori sa stiu daca este corect, in principiu, ca la o suma mult mai mica sa se retina acelasi CASS, daca situatia mamei mele este o exceptie de la legea 95/2006, art. 257 si 259, in ce articol de lege se incadreaza aceasta exceptie, iar daca este o eroare de calcul sau de interpretare a legii, unde ma pot adresa cu o sesizare in vederea recuperarii banilor retinuti in mod incorect: Casei nationale de pensii, Casei de pensii a mun. Bucuresti - sector 2 (de unde primeste acesti bani) sau CNAS?


Daniela Tudose
 User  Daniela Tudose
a intrebat la 23 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Tudose
 User Daniela Tudose
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Aug. 2012
D-na Ioana Popa, va multumesc pt raspuns, dar fiindu-mi un pic neclar, imi permit sa revin cu niste precizari:

1. Nu am spus ca este vorba de o alta pensie. Exprimarea mea a fost, citez: "este totodata si beneficiara a unei legi speciale (1102), in urma careia primeste lunar niste drepturi banesti pentru care i se retine CASS corespunzator."

2. Din aceasta suma nu i se retine "un procent", ci o suma fixa (in cuantum de 1/3 din valoarea initiala.) Totodata, am precizat ca suma pe care o primeste in prezent - dupa recalculare - este sub 700 lei.

3. Acesti bani ii primeste pe un alt talon, insa de la aceeasi casa de pensii si este absolut IDENTIC, ca format si grafica, cu cel de pensie, avand rubrici identice. Suma pe care o primeste este inscrisa la rubrica "Total drepturi", iar suma care i se retine ca si contributii (5.5%) este inscrisa la rubrica "CASS". La rubrica "Pensie" nu este inscris nimic.

4. Exemplu: 06/2012........Total drepturi = 1041........CASS = 61
07/2012........Total drepturi = 694........ CASS = 61
08/2012........Total drepturi = 694........ CASS = 61

Deci:
1. Este sau nu este aplicata corect legea cu privire la plata CASS in acest caz?

2. Daca nu, unde trebuie sa ma adresez pt recuperarea banilor retinuti in mod incorect: Casei nationale de pensii, Casei de pensii a mun. Bucuresti - sect. 2 (de unde primeste acesti bani) sau CNAS?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Aug. 2012
Intr-adevar, pentru pensiile mai mici de 740 de lei nu ar trebui sa se retina CASS. Inteleg insa ca este vorba de o alta suma, pe langa pensie, incasata in baza altei legi si care a fost initial calculata gresit. Aceasta suma nu poate fi tot pensie. Inteleg ca din acea suma se retine in prezent un procent pentru ca fiind suma necuvenita.

Daca in urma retinerii suma ajunge la 740, aceste retineri sunt cu titlu de recuperare a unor bani incasati necuvenit, insa pe talon ar trebui sa apara pensia asa cum este ea calculata de fapt. CASS calculandu-se la pensia inscrisa in talon.

Sper ca am inteles bine problema.

Alte intrebari despre Contributii sociale

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu Radu Anton violeta Georgescu adriana iancu alexei delimart Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024