ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediul medical suspenda somajul?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A



Buna ziua,

Sunt in somaj si totodata insarcinata, urmand ca nasterea copilului sa se produca la cinci luni de la data incetarii somajului.
Am rugamintea sa-mi spuneti daca:
- concediul medical suspenda somajul?
- in vederea indeplinirii conditiei de asigurat in ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului, pot incheia contracte de asigurat pentru CAS si CASS?
Multumesc.

Cu deosebita consideratie,
Rodica

Rodica Beatrice Iordache
 User  Rodica Beatrice Iordache
a intrebat la 30 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Rodica Beatrice Iordache la 30 Sep. 2013
Nu va ajuta acele contracte de asigurat, din pacate. Fie va reangajati, sau incercati sa incheiati alte contracte in asa fel incat sa acoperiti lunile ramase. Incercati totusi cu mediale, ele se acorda de catre medici, Agentia de somaj doar le plateste, nu este institutia care le poate si acorda.

Nemaiavand calitate de asigurat la sistemul de sanatate, odata ce va inceteaza si somaj, nu mai aveti obligatia efectuarii concediului de lauzie, caz in care s-ar putea sa aveti pisibiliatea de a intra in concediu de maternitate de 126 de zile anterior nasterii, sa efectuati tot concediul atunci. Dar acest lucru e bine sa il confirmati si cu medicul dvs. Pentru inceput insa incercati concediu medical pentru boala obisnuita de la medicul de familie. La risc maternal din pacate nu aveti dreptul nefiind salariata. Sau incercati intre timp sa va angajati, macar pe perioada determinata pana nasteti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Rodica Beatrice Iordache
 User Rodica Beatrice Iordache
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Sep. 2013

Multumesc frumos pentru raspuns.
In eventualitatea cand nu pot beneficia de concediu medical si perioadade somaj se incheie, ca sa pot accede la concediu si indemnizatie copil, avand o perioada cand nu mai am venituri impozabile, este ok sa inchei contracte de asigurat sau cum sa procedez?

Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Sep. 2013
Da, concediul medical suspenda perioada de somaj, ducand astfel la o prelungire a lui. Trebuie sa comunicati concediul medical catrer AJOFM in termen de 24 de ore de la acordarea lui, ca sa se poate aplica aceasta suspendare si sa vi se plateasca indemnizatia medicala aferenta.

Nu aveti nevoie sa incheiati aceste contracte cu casele de pensie si sanatate. In calitate de somer indemnizat sunteti asigurata atat la sanatate cat si la pensii. Aceste contributii insa nu sunt esentiale in obtinerea indemnizatiei pentru crestere copil, se tine cont de veniturile impozabile realizate anterior nasterii sau de perioadele asimilate, listate la art. 2 (5) din OUG 111/2010.

Concediile medicale vi se acorda si platesc cat timp sunteti somer indemnizati. AJOFM va plateste contributia pentru concedii si indemnizatii de 0,85% cat si contributia pentru pensii si cea individuala de sanatate. La pensionare somajul va fi perioada asimilata, daca se vor mentine actualele prevederi legislative in materie.

Alte intrebari despre Contributii

TOP RASPUNSURI 2024