ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract prestari servicii conventie civila pensionar


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

In perioada 01 mai 2012 - 31 iulie 2012 s-a incheiat un contract prestari servicii cu o persoana fizica nu PFA avand calitatea de pensionar, in contract s-a stipulat optarea pentru impozit final 16%. Pretul contractului brut este o suma bruta defalcata lunar.
As dori sa aflu care sunt contributiile legal datorate lunar pentru acest contract avand in vedere si modificarile Cod Fiscal valabile de la 1 iulie 2012.

Interpretarea mea este ca se datoreaza doar impozit 16%, fara somaj si cas, cass intrand in obligatia prestatorului, dar nu sunt sigura ca si dupa 1 iulie ramane valabila aceeasi interpretare.

Angajatorul are obligatia achitarii vreunei contributii aferenta unitatii?

Ca documente justificative am solicitat copie cupon pensie. Trebuie sa imi dea copia cuponului de pensie pentru fiecare luna in parte sau e suficienta copia cuponului de pensie valabila la data de 01 mai 2012?

Care sunt declaratiile aferente ce trebuie intocmite si depuse. D100 lunar si D205 anual?

Va multumesc,

Laura



Adaugata in: Contributii
Laura Droasca
 User  Laura Droasca
a intrebat la 04 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Droasca
 User Laura Droasca
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Iun. 2012
As avea rugamintea sa imi raspundeti daca se poate - pentru clarificarr
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Droasca
 User Laura Droasca
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Mai. 2012

Sunteti sigura ca se retine CAS si pentru PENSIONARI????

Din cele de mai jos eu am dedus ca nu. Ce parere aveti?

ORDONANTA DE URGENTA nr. 58/2010 din 26 iunie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale actualizata 12.06.2011 ART. III modificat prin OUG 82/2010 si OUG 117/2010 si OUG 17/2011modificat ??? 12-06-2011:

2 In sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj, prin venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, in sensul prezentei ordonante de urgenta, se intelege acele venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. 1 pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.

5 Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanelor care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile alin. 2.

cf cod fiscal 2012: Art. 296^3 Contribuabilii sistemelor de asigur??ri sociale litera c persoanele care realizeaz?? venituri de natur?? profesional??, altele dec??t cele de natur?? salarial?? ??i pentru care, potrivit art. III din Ordonan??a de urgen???? a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea ??i completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal ??i alte m??suri financiar-fiscale, cu modific??rile ulterioare, exist?? obliga??ia pl????ii contribu??iei individuale de asigur??ri sociale ??i asigur??ri pentru ??omaj; Se abrog?? din 1 iulie 2012;Art. 296^14 Baza de calcul al contribu??iilor sociale datorate pentru persoanele prev??zute la art. 296^3 lit. c

Pentru persoanele prev??zute la art. 296^3 lit. c, baza de calcul al contribu??iei individuale de asigur??ri sociale datorate bugetului asigur??rilor sociale de stat ??i a contribu??iei individuale datorate bugetului asigur??rilor pentru ??omaj este cea stabilit?? potrivit art. III din Ordonan??a de urgen???? a Guvernului nr. 58/2010, cu modific??rile ulterioare. Se abrog?? de la 1 iulie 2012.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Mai. 2012
Pana la data de 1 iulie aveti obligtia de a retine la sursa si vira si contributiile pentru CAS - pensii de 10,5%. Teoretic, dupa data de 1 iulie lucrurile vor sta diferit. Persoana fiind pensionara, nu se plateste contributia pentru somaj. Daca persoana incadrata cu conventie civila nu ar fi fost pensionara, aveati obligatii retinerii si virarii contributiei pentru somaj. Nu este cazul aici. CASS intra in obligatia beneficiarului, intr-adevar, contributie care se calculeaza la venitul net realizat, prin aplicarea unui procent de 5,5%.

Referitor la cupon, din punctul meu de vedere nu este necesar sa il depuna lunar. El nu isi va schimba statutul de pensionar.

Din cunostintele mele se depun D100 si D205. Pe site-ul ANAF regasiti toate formularele cu explicatii referitoare la completare. http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF/AsistentaContribuabili/formulare Confirmati eventual si cu cei de la ANAF sa nu fi aparut ceva modificari.

Alte intrebari despre Contributii

TOP RASPUNSURI 2024