ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cotizatie pentru pensia minima garantata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,as dori sa stiu daca se iau in considerare cei patru ani de facultate, anii de postnatal, pentru calcularea stagiului de cotizatie pentru pensie. Cati ani trebuie cotizat la casa de pensii pentru a beneficia de pensia minima garantata de stat? Va multumesc!

Maria Popescu
 User  Maria Popescu
a intrebat la 23 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Iul. 2014
Pensia minima se acorda in cazul in care in urma calculului realizat de catre Casa de pensii valoarea ei se situeaza sub acest minim.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Iul. 2014
Anii de facultate sunt stagiu asimilat, pe langa cel obligatoriu, fiind luati in calcul doar daca pe parcursul lor nu ati cotizat la sistemul de pensii publice.

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
........
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
.........
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.

Trebuie sa aveti atat varsta cat si stagiul minim de cotizare calculate in raport cu luna si anul nasterii.

Pentru persoanele care ar urma sa se pensioneze in anul 2014 varsta standard de pensionare este de 64 ani si 10 luni pentru barbati si 59 ani si 10 luni pentru femei.

Stagiul standard complet de cotizare este de 34 ani si 8 luni pentru barbati si 29 ani si 8 luni pentru femei. Iar stagiul minim de cotizare este de 14 ani si 8 luni.


Alte intrebari despre Contributii

TOP RASPUNSURI 2024