ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Am dreptul la somaj daca lucrez de 2 ani la program de 4 ore?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt angajata unei societati comerciale din 2011,in primul an am lucrat cu un program de 8 ore,dar in ultimii doi,seful meu a decis ca plateste la stat prea mult pentru mine si mi-a facut un contract de 4 ore ,desi lucrez 8 ore pe zi.In ultima perioada seful a devenit ranchiunos fiindca am cerut 2 zile de concediu de craciun,asa ca ma pregatesc pentru ce ce mai rau.Vreau sa stiu daca am dreptul la somaj in urma contractului de 4 ore din ultimii 2 ani,in cazul concedierii.

In aceasta perioada in care sunt angajata la program de 4 ore,am dreptul la ingrijire medicala /spitalizare gratuita?



Adaugata in: Somaj Dreptul la somaj
Felicia Grecu
 User  Felicia Grecu
a intrebat la 30 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 31 Ian. 2014
Perioadele de suspendare a CIM nu se iau in calcul pentru stabilirea perioadei de referinta si a stagiului de cotizare. Vedeti legea somajului 76/2002.

Art. 34
(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. (1) lit. a), nu se iau in calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 31 Ian. 2014
Daca ati avut concedii medicale mai mari de 5 zile in perioada in care ati lucrat cu 4 ore zilele de concediu medical care depasesc cele 5 zile nu intra in calculul stagiului de cotizare la somaj si numai indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru a beneficia de somaj .CIM se suspenda si implicit se suspenda si plata contributiilor la somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Ian. 2014
Da, aveti, din punct de vedere legal puteti primi somaj daca ati lucrat 24 de luni cu program de 4 ore minim, stadiu calculat incepand cu data depunerii cererii pentru indemnizatie. Ca sa puteti primi acest drept este obligatoriu ca incetarea raportului de munca sa aiba loc din motive neimputabile dvs. Aveti grija sa nu va dati demisia sau sa acceptati incetarea cu acordul partilor, pentru ca automat pierdeti si dreptul la somaj.

Nu este legal insa sa lucrati program de 8 ore, daca in contract sunt trecute 4 si apare mentiunea privind interdictia de efectuare a orelor suplimentare. In lipsa acesteia se considera contractul incheiat cu norma intreaga si trebuie tratat ca atare, inclusiv din punct de vedere salarial.

Norma de lucru nu va influenteaza drepturile privind asigurarile sociale de stat medicale si nici vechimea in munca. Cel mult pot influenta punctul de pensie si stagiul la somaj asa cum am punctat.


Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024