ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cine are raspunderea din punct de vedere legal?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,

Fiind singurul inginer constructor proiectant cu drept de semnatura, din societatea pentru care imi desfasor activitatea, in urma unor discutii cu conducerea societatii mi s-a solicitat verbal (nimic scris) sa imi asum raspunderea (cu numele si semnatura) pe niste documentatii de proiectare (aferente departamentului de constructii) care nu sunt intocmite de catre mine. Acestea sunt intocmite de catre colegi de-ai mei (tehnicieni proiectanti fara studii superioare si in consecinta fara drept de semnatura). Am refuzat pe motiv ca, documentatiile nu sunt intocmite de mine si eu nu am timpul necesar sa verific documentatia intocmita defectuos de oameni cu studii medii in domeniu si pe principiul experientei "mesterului manole". Pentru aceste proiecte nu am semnat nici o dispozitie de lansare a proiectului sau tema interna de proiectare, dar totusi mi s-a impus sa ma trec la intomit si sa semnez. In caz contrar, am fost amenintat cu concedierea pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu conform fisei postului. Au dreptul legal sa faca acest lucru?

Totodata un alt aspect pe care vroiam sa-l dezbat: in urma refuzului meu, pe motivul ca documentatiile trebuiau predate consiliului judetean pentru obtinerea autorizatiei de constructie cat si beneficiarului (proiectul tehnic), conducerea mi-a lasat numele meu la intocmit pe documentatii si a semnat cu bara in locul meu manager-ul de proiecte. Stiu ca se practica acest aspect in Romania, intrebarea mea: este legal? este prevazut in vreo lege cui revine raspunderea legala si penala in caz de se intampla ceva cu constructiile proiectate? (Avand in vedere ca eu sunt trecut la intocmit dar semnatura este a altcuiva, in locul meu "cu bara"); Nu cumva acest aspect se incadreaza la fals si uz de fals in acte?

Acest raspunsurile dumneavoastra cu mare interes. Va multumesc anticipat. D.G.

Dorin Gheorghiu
 User  Dorin Gheorghiu
a intrebat la 09 Feb. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 09 Feb. 2016
1.Art. 247 din Codul Muncii, prevede foarte clar ca angajatorului ii revine preorgativa disciplinara, cu dreptul de a aplica, conform legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
Insa angajatorul nu poate aplica nicio sanctiune disciplinara fara procedura de certetare disciplinara. Aceasta procedura trebuie prevazuta clar in Regulamentul intern.
Art. 248 Codul Muncii-sanctiunile disciplinare pe care angajatorul le poate aplica angajatilor:
a) avertismentul scris; (singura masura ce poate fi aplicata fara efectuarea in prealabil a unei cercetari disciplinare)
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Pe intreg parcursul cercetarii disciplinare puteti fi asistat de un reprezentant al sindicatului sau de catre un avocat.
2. Din punctul meu de vedere, nu este un fals, dar clar raspunderea este celui care a semnat.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
Ioana Popa
Viviana Serni George Andreescu Gratiela Petrescu Radu Anton violeta Georgescu adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024