ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Drepturi de autor. Contributii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Vreau sa inchei un contract pe drepturi de autor cu un fotograf. Ce contributii i se platesc?

Roxana Dima
 User  Roxana Dima
a intrebat la 14 Iul. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gratiela Petrescu
 Consultant Gratiela Petrescu
a raspuns la intrebare la 06 Iul. 2011
Sunt incluse in categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala si veniturile din cesiuni pentru care reglementarile in materie stabilesc prezumtia de cesiune a drepturilor in lipsa unei prevederi contrare in contract.
Din punct de vedere fiscal, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt venituri realizate din valorificarea drepturilor industriale, cum ar fi: inventii, mai putin realizarile tehnice, know-how, marci inregistrate, franciza si altele asemenea, recunoscute si protejate prin inscrisuri ale institutiilor specializate, precum si a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.

Veniturile rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala prevazute in mod expres in contractul incheiat intre parti reprezinta venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

Atragem atentia asupra faptului ca, in situatia existentei unei activitati dependente ca urmare a unei relatii de angajare, remuneratia prestarilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala care intra in sfera sarcinilor de serviciu reprezinta venituri de natura salariala, conform prevederilor mentionate in mod expres in contractul dintre angajat si angajator, si se supun impozitarii potrivit prevederilor cap. III ??Venituri din salarii?? al titlului III din Codul fiscal .
Veniturile reprezentand drepturi banesti ale autorului unei realizari tehnice nu sunt considerate, din punct de vedere fiscal, venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

Impozitul pe venit
Beneficiarul veniturilor din din drepturi de autor poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
1. retinere la sursa reprezentand plati anticipate; In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin.2 din Codul fiscal , impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10 % la venitul brut.
2. stabilirea impozitului pe venit ca impozit final; In acest caz, conform art. 522 alin. 2 din Codul fiscal , impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale
Persoanele care realizeaza cu regularitate venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe au obligatia, pentru veniturile realizate, de a plati contributia individuala de asigurari sociale.
Persoanele care, in mod ocazional, realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe, nu datoreaza contributia de asigurari sociale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
Cele care, in mod ocazional, realizeaza, exclusiv venituri de natura profesionala din drepturi de autor si drepturi conexe, datoreaza contributia de asigurari sociale, pentru aceste venituri de natura profesionala.
Venituri realizate in mod ocazional sunt acele venituri realizate ca urmare a desfasurarii unei activitati, in mod sporadic, fara a avea un caracter de regularitate.

Contributii sociale
Incepand cu data de 10.09.2010, OUG 58/2010 a fost modificata de OUG 82/2010.
Avand in vedere prevederile art. 8 alin. 1 din Anexa nr. 2 la HG nr. 791/2010 , coroborate cu cele ale art. III alin. 2 si 4 din OUG 82/2010, la data de 25 octombrie 2010 inceteaza, de drept, declaratiile de asigurare depuse conform OUG 58/2010, indiferent de calitatea celor care le-au depus.
Fac obiectul prevederilor art. III din OUG 58/2010, modificate prin OUG 82/2010 persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe:
1 cu regularitate:
- 1.1 in mod exclusiv;
- 1.2 impreuna cu venituri de natura salariala.
2 ocazional:
- 2.1 in mod exclusiv;
- 2.2 impreuna cu venituri de natura salariala.

Baza de calcul
Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale in cota de 10,5%. o reprezinta venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala prevazuta la art. 50 alin. 1 lit. a sau, dupa caz, la art. 50 alin. 2 lit. a din Legea 571/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare.
Baza de calcul, in decursul unei luni calendaristice, nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Pentru veniturile realizate in mod ocazional baza de calcul anuala nu poate depasi de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 este de 2.022 lei.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate

OUG 58/2010 astfel cum a fost modificata prin OUG 82/2010 nu contine prevederi referitoare la contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate in cazul veniturilor din drepturi de autor este reglementata de Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Beneficiarul veniturilor din drepturi de autor datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate daca nu realizeaza concomitent si:
a venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b venituri impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit;
c venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b;
d indemnizatii de somaj;
e venituri din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f venituri care sunt neimpozabile;
g venituri din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit.
In cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute mai sus, contributia se plateste de catre beneficiar in baza art. 259 alin. 4 din Legea 95/2006 privind reforma in sanatate, potrivit caruia, persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea [...], sunt obligate sa comunice direct Casei de asigurari alese veniturile, pe baza declaratiei de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii contributiei la asigurarile sociale de sanatate.

Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala venitul brut din care se scade cheltuiala deductibila prevazuta de Codul fiscal , obligatia platii contributiei revine persoanelor fizice beneficiare ale acestor venituri.
Contributia pentru concedii si indemnizatii

OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate instituie dreptul, nu obligatia persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de autor, de a se asigura in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii.

Daca doresc sa beneficieze de concedii si indemnizatii, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la Casa de asigurari de sanatate la care acestia sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.

Alte intrebari despre Drepturi de autor

TOP RASPUNSURI 2024