ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere - articolul 65 aliniatul 1


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am primit decizia de incetare cu data de 31-01-2013. Nu reusesc sa primesc actele pentru a putea intra in somaj deoarece societatea nu a platit statului nici pe luna decembrie (2012) iar eu nu am luat salariul pe ianuarie.

Va rog sa ma indrumati pentru a putea obtine ceva venituri si pentru perioada in care nu am primit actele de somaj.

Va multumesc

Adaugata in: Drepturi salariale
Gheorghe Dascalu
 User  Gheorghe Dascalu
a intrebat la 22 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Gheorghe Dascalu la 25 Feb. 2013
Puteti actiona in instanta angajatorul atat pentru neplata salariului pentru luna ianuarie cat si pentru faptul ca va intarzie cu depunerea dosarului la somaj prin faptul ca nu v-a eliberat adeverinta pentru certificarea stagiului de cotizare la somaj la data incetatii CIM
Art. 211 dinLegea 62 din 2011
Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza:
a) masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa;
;;;
c) plata despagubirilor pentru pagubele cauzate si restituirea unor sume care au format obiectul unor plati nedatorate pot fi cerute in termen de 3 ani de la data producerii pagubei.
ART. 18 din HG 174 DIN 2002
(1) ?n vederea certificării stagiilor de cotizare şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia, odată cu ?nm?narea carnetului de muncă, de a elibera persoanelor cărora le ?ncetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul prevăzută la art. 14, pentru fiecare lună, din ultimele 12 luni, ?nainte de data ?ncetării raporturilor de muncă sau de serviciu, pentru care aceştia le-au reţinut şi virat la bugetul asigurărilor pentru şomaj contribuţia individuală prevăzută la art. 27 din lege şi au plătit contribuţia datorată de angajator prevăzută la art. 26 din lege, potrivit modelului prevăzut ?n anexa nr. 26, precum şi, după caz, următoarele:
a) dacă ?nregistrează debite la bugetul asigurărilor pentru şomaj;
b) perioada pentru care nu s-au plătit contribuţiile la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi suma aferentă acestei perioade;
c) dacă se regăsesc ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 34 alin. (2) din lege.
(2) Adeverinţa prevăzută la alin. (1) va conţine şi date cu privire la perioadele ?n care s-a prestat activitatea, perioadele ?n care raporturile de muncă sau de serviciu au fost suspendate, precum şi data şi motivul ?ncetării acestora, date care se verifică şi se certifică de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pe baza ?nscrisurilor efectuate ?n carnetul de muncă.

Art. 171din codul muncii republicat
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.
Faceti cerere de chemare in judecata a angajatorullui si se va judeca cu respectarea art. 212
(1) Cererile referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca vor fi judecate cu celeritate.
(2) Termenele de judecata nu pot fi mai mari de 10 zile.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gheorghe Dascalu
 User Gheorghe Dascalu
a raspuns userului georgeta ganea la 22 Feb. 2013
este foarte corect ce spune-ti dumneavoastra dar in aceasta perioada si in aceasta tara este greu sa gasesti de munca.La mine a trecut o luna de zile si eu nu incasez nici un venit.V-AM RUGAT SA-MI SPUNE-TI CUM POT TRAGE LA RASPUNDERE SOCIETATEA PENTRU ACEASTA INTIRZIERE...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 22 Feb. 2013
Va inteleg nemultumirea, angajatorul ar putea sa plateasca contributiile la somaj pentru dumneavoastra macar daca nu are bani pentru a plati integral sumele datorate A fost incorect cu dumneavoastra.La incetarea contractului avea obligatia sa va elibereze si adeverinta privind plata contributiilor si veniturile pe ultimele 12 luni.
Nu veti pierde dreptul la somaj daca va incadrati la o alta unitate pe perioada determinasta pana in 10-11 luni in cazul dvs ca deja a trecut o luna fara stagiu la somaj.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu G Stancu Viviana Serni adriana iancu Marius Ion Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024