ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum se recupereaza salariul daca firma este in insolventa?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Firma are conturile blocate de ANAF pentru neplata impozitelor si taxelor aferente lunii septembrie 2015. Intre timp, se instituie o alta poprire pe conturi datorita unui control ANAF. In 25.11.2015 se fac actele de insolventa. In momentul de fata, angajatii nu au luat salariile aferente lunii noiembrie 2015. Cum se pot recupera aceste drepturi? Care e procedura?

Carmen Fratila
 User  Carmen Fratila
a intrebat la 18 Dec. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 19 Dec. 2015
Potrivit Legii 85/2006 proprietarii de firme care intra in insolventa au dreptul sa solicite prin Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca maxim trei salarii medii brute pe economie pentru fiecare angajat pe care nu au mai avut bani sa-l plateasca inainte de intrarea in insolventa. Plata se face din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, la care fiecare agent economic contribuie lunar cu 0,25 la suta din fondul total de salarii brute lunare realizate de salariati.
Salariati pot face si singuri (ori prin intermediul reprezentatului sindical) solicitarea de accesare a acestui fond. Ei isi pot recupera maxim trei salarii medii brute pe economie. Intai, trebuie sa faca rost de la Tribunal de hotararea de deschidere a procedurii de insolventa a firmei, respectiv de ridicare a dreptului de administrare totala sau partiala, precum si de notificarea adresata administratorului sau lichidatorului judiciar in vederea efectuarii demersurilor pentru plata creantelor salariale. In acesta situatie trebuie sa obtina si dovada salariilor restante prin copii dupa statele de plata sau ale fiselor de lichidare. Toate acestea trebuie depuse la AJOFM impreuna cu o cerere pentru accesarea fondului.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton alexei delimart Gratiela Petrescu George Andreescu Viviana Serni G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024