ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

diurna strainatate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
am fost trimis de o firma de transport din romania la o firma de transport din italia pe cheltuiala mea. Aceasta mi-a predat un camion inmatriculat in Romania si semiremorca in Italia in calitate de conducator auto (sofer) pe comunitatea europeana pe perioada 26.06.2013 pana pe data 10.10.2013 fara a-mi da posibilitatea de a ma intoarce in Romania deoarece am semnat un acord care mentiona ca nu am drept de intoarcere in romania mai devreme de patru luni de zile. In caz de abandon al camionului va trebui sa platesc daune in valoare de 5000 euro. Am semnat un contract individual de munca cu firma din Romania unde se specifica un salar brut lunar de 1400 lei. Durata timpului de lucru este de 8 ore pe zi plus diurna in afara romaniei care mi sa comunicat ca se plateste pe zi fara sa fie mentionata in contractul de munca. In italia am gasit altceva, durata timpului de lucru fiind de min 13 ore pe zi - max 15 ore pe zi fara ati asigura posibilitatea unei igiene minime sau cazare camionul fiind totul. Plata diurnei se calcula la kilometri parcursi 9 euro pe 100 de kilometri. Se lucra toate duminicile, fiind transporturi de marfuri perisabile. Primul salar in lei 1042 lei net l-am primit dupa 60 zile lucratoare si diurna in euro dupa 70 de zile fara a semna un stat de plata sau un ordin de deplasare. In tot intervalul acesta mi sa aprobat un acont de 50 euro. Pot dovedi toate lucrurile mentionate de mine. Va rog mult, daca puteti sa ma ajutati in aceasta problema. Doresc recalcularea diurnei pentru zilele lucrate de mine in strainatate avand toate dovezile care confirma acest fapt si recuperarea salarilor inca restante. Va multumesc mult.

Adaugata in: Drepturi salariale
Florian Farcas
 User  Florian Farcas
a intrebat la 12 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cla Luc
 User Cla Luc
a raspuns la intrebare la 06 Nov. 2013
Buna,

Acelasi lucru l-am patit si eu, sunt in instanta cu firma romana, dar se pare ca au gafat in ceea ce au facut.

Pentru inceput iti pot spune ca, conform legii, aveai dreptul la SALARIUL DIN STRAINATATE, -conform Codului muncii- art.2, alin.b), si art.47 - "drepturile mai favorabile", referindu-se la salariu; fiind trimis de firma romana, erai detasat in Italia la alta firma, conform Codului muncii, art. 46, alin.4 - drepturi la diurna, cazare, transport - dar si conform HG 518/1995 art,5. Mai mult, sunt aplicabile si DIRECTIVA 96/71CE, art.3 .....; REGULAMENTUL 561/2006....si altele in avantajul doar la tau.
Printre altele, legea nu tine cont de functia salariatului, iar in acest caz drepturile precum diurna, cazarea si transportul se acorda tuturor salariatilor delegati si detasati.
Faptul ca ai muncit doar in strainatate, ca detasat sigur, diferenta dintre delegatie si detasare in acest caz este doar in sensul salariului, ceea ce inseamna ca, daca erai delegat primeai salariul de Romania, iar ca si detasat primeai salariul de Italia.
Faptul ca societatea romana nu a respectat conditiile de detasare, nu inseamna ca tu nu ai dreptul la acordarea drepturilor ce nu ti s-au acordat.

Conform Codului Muncii- plata salariului se justifica prin semnarea statelor de plata, precum si a efectuarii platii........deci trebuie sa justifice ca ti-au platit efectiv banii, oricare ar fi ei(euro sau lei)

Poti cere in instanta : plata DIURNEI neacordata, plata CAZARII neasigurata si neacordata, plata ORELELOR SUPLIMENTARE neacordata( conform descarcarilor tahograf).................vei avea surprize placute, in sensul ca nu vor putea justifica multe lucruri.

Mergi la un avocat foarte bun.
Prima data trebuie sa faci MEDIEREA cu firma romana, i-ati avocatul cu tine.

Succes deplin.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Oct. 2013
Sunt mai multe probleme acolo. In primul rand ar trebui sa intervina angajatorul din Romania ca sa vi se acorde drepturile cuvenite si pentru aplanarea conflictelor ce se ivesc intre dvs si angajatorul din Italia. Iar in situatia in care acestea nu se solutioneaza, prin lege, dvs aveti dreptul sa reveniti oricand la locul de munca initiati, cel din Romania de unde ati fost detasat.

Puteti depune o sesizare la ITM in raza caruia isi desfasoara activitatea angajatorul din Romania, iar cand reveniti in tara puteti depune actiune in instnata pentru recuperarea acestor drepturi restante.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024