ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Drepturi salariale dupa demisie sau concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Ma numesc Florin si lucrez la o distanta de 200 km fata de localitatea mea. Am dreptul la 1000 lei pentru ca lucrez la distanta. As dori sa-mi ziceti, daca eu fac dosarul pentru ei si dupa o luna doua nu mai merge munca si nu ma inteleg cu patronul si-mi da somaj, pierd banii? Trebuie sa-i restitui sau nu?
Cand m-am angajat pe 26 septembrie 2013 mai aveam somaj pana pe 6 decembrie 2013.
Va multumesc!

Geo Florin
 User  Geo Florin
a intrebat la 05 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Oct. 2013
Este corect, aveti dreptul la aceasta suma conform legii somajului 76/2002. Trebuie sa solictiati dvs aceasta suma de la Agentia de somaj. Nu vi se da din oficiu.

ART. 74 - Legea somajului nr. 76/2002 actualizata:
Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, beneficiaza de o prima de incadrare acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii.


ART. 76
(1) Angajatii au obligatia de a restitui integral sumele primite potrivit dispozitiilor art. 73^1, 74, 75 si 75^1 alin. (1), in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu inceteaza, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, in temeiul urmatoarelor prevederi:
a)art. 55 lit. b), art. 56 lit. f) si h), art. 61 lit. a) si b) si art. 81 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b)art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care incetarea este la initiativa angajatului;
c)art. 97 lit. b) si e), art. 98 alin. (1) lit. f) si g) si art. 101 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Angajatii au obligatia de a restitui integral suma primita ca prima de instalare potrivit art. 75 si 75^1 alin. (1) in situatia in care isi schimba domiciliul la vechiul domiciliu, intr-o perioada de 12 luni de la angajare. 
 

ART. 45 - HG 174 /2002 privind normele de aplicare a legii somajului:
(1) Pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 74 şi 75 din lege persoanele îndreptăţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti, unde se află în evidenţă, următoarele documente:
a) o cerere conform modelului prezentat în anexa nr. 11, respectiv în anexa nr. 12;
b) actul de identitate, în copie, care să ateste domiciliul stabil;
c) dovada încadrării în muncă printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de muncă unde persoana urmează să îşi desfăşoare activitatea;

Dvs. aveti nevoie de cererile de la Anexa 11 si Anexa 13:

ANEXA 11
la norme

Către
Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă a judeţului .........../municipiului Bucureşti

Subsemnatul/Subsemnata .............., codul numeric personal ............., beneficiar/beneficiară al/a indemnizaţiei de şomaj, la data încadrării în muncă, având carnetul de evidenţă nr. .................., solicit acordarea drepturilor prevăzute la art. 74 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere că începând cu data de ............... sunt încadrat/încadrată în muncă, pe durată ........................., conform actului*) nr. ........./............, anexat în copie la prezenta, la unitatea ............... din localitatea ................, situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea ................ unde am domiciliul stabil.

Data Semnătura
..................... ........................

------------
*) Se va scrie numărul contractului individual de muncă sau al deciziei de numire.

ANEXA 13
la norme

Nr. .............

ANGAJAMENT

Subsemnata/Subsemnatul .................................., posesoare/posesor a/al actului de identitate ......... seria ...... nr. .............., codul numeric personal ........................, cu domiciliul în ..................., str. ...................... nr. ..., bl. ..., sc. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ........................., înregistrată/înregistrat în evidenţa Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă a Judeţului ......................./Municipiului Bucureşti, Agenţia locală sector ...., având, după caz, Carnetul de evidenţă nr. ......................., în calitate de beneficiară/beneficiar a/al dreptului/drepturilor prevăzute la articolul/articolele .................*) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, mă oblig să restitui imediat şi în mod integral sumele acordate, în situaţia în care raporturile de muncă/de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă, din următoarele motive:
a) în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) şi i), art. 61 lit. a) şi al art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
b) în temeiul art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dacă a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă;
c) în temeiul art. 84 alin. (1) lit. b) şi e), alin. (2) lit. f) şi g) şi alin. (5) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările ulterioare.
Întocmit în**) ........... la data de .........., în două exemplare, dintre care am primit un exemplar.

Semnătura***) ......................

Completat şi semnat în faţa noastră.
Semnătura****) .............. ..................

Conform art. 76 alin. (2) din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, prezentul angajament constituie titlu executoriu.

------------
*) Se va/vor înscrie articolul/articolele din lege.
**) Localitatea, judeţul.
***) Semnătura persoanei care îşi ia angajamentul.
****) Semnătura conducătorului agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă.

Totodata, daca v-ati incadrat din somaj pe o perioada mai mare de 12 luni aveati dreptul la 30% din valoarea indemnizatiei pana la finalul perioadei de somaj (pana pe 6 decembrie in cazul de fata), dar tot dvs trebuie sa solicitati acest drept.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024