ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Drepturi salariale in cazul incetarii contractului de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am cateva nelamuriri daca ma puteti ajuta va rog frumos. Lucrez in cadrul unui IFN care se ocupa cu credite , iar in data de 01.04.2013 mi am depus demisia cu preaviz, 29.04.2013 fiind ultima mea zi de preaviz.

1. Din ceea ce am citit in lege ei sunt obligati sa mi plateasca zilele de concediu neefectuate odata cu ultimul salariu nu?? (mai am 9 zile pe anul 2012 plus cele aferente anului 2013, pana acum) Pentru ca ei au de gand sa mi vireze la sfarsitul lunii mai si nu inteleg de ce?

Mentionez ca ziua de salarii la noi este ultima zi a lunii.

2. Lucrand inafara orasului noi primim lunar 50 lei bonus de transport aferent nr de zile lucrate in luna trecuta. Din moment ce eu luna aceasta incetez CM, nu ar trebui sa mi vireze banii pe bonus la sf lunii aprilie?? ei mi au spus ca bonusul pe transport aferent lunii aprilie se va vira ca recalcul in jurul datei de 20 mai...si iar nu inteleg de ce?din mom ce eu inchei contractul luna aceasta.

3. Bonusul de Paste din cate am citit reprezinta un bonus pentru rezultatele obtinute in lunile lucrate nu? Eu consideram ca merit acest bonus, chiar daca in 5 mai cand este Pastele eu nu o sa mai fiu angajat la ei...Rasp oficial a fost ca bonusul se va vira in 2 mai iar eu atunci deja nu mai figurez ca si angajat...si ei nu au nici o baza legala pentru a i vira
Intrebarea mea este: cum au ei o baza legala pentru a vira bonusul de transport in luna mai, dar pentru bonusul de Paste nu??


Va multumesc anticipat si sper sa primesc un raspuns cat mai rapid!


Busoi Denisa


Adaugata in: Drepturi salariale
Denisa Maria Busoi
 User  Denisa Maria Busoi
a intrebat la 24 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Denisa Maria Busoi la 27 Apr. 2013
Atunci daca salariul se acorda pentru luna in curs, toate drepturile ar trebui acordate la data salariului.

Totusi, daca vi se garanteaza, eventual in scris, ca primiti banii la sfarsitul lunii mai, daca dupa acea data inca nu ii aveti puteti demara o actiune in instanta ca sa va recuperati drepturile neacordate la timp.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Denisa Maria Busoi
 User Denisa Maria Busoi
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Apr. 2013
Buna ziua,

Multumesc frumos pt raspunsuri si in acelasi timp as dori sa mentioneze ceva.Salariul nu l luam retroactiv, noi primim lunar salariul aferent lunii in curs.Doar bonusul de transport se acorda pt luna trecuta! De asta nu inteleg cu zilele de concediu...

Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2013
1. Este corect, zilele de concediu ramase neefectuate se platesc dupa incetare. Sumele cuvenite se platesc odata cu salariul aferent lunii aprilie, la data stabilita in contract sau in Regulamentul inten. Cat timp salariul vi se plateste de regula la finalul lunii, atunci nu este cu nimic gresita decizia lor. Iar salariul se plateste intotdeauna retroactiv, in luna in curs pentru luna anterioara lucrata. Deci in luna mai veti primit salariul aferent lunii aprilie.

2. Acelasi raspuns ca mai sus, pentru luna aprilie vi se vireaza in luna urmatoare, exact asa cum ati spus si dvs de altfel.

3. Prima de Paste nu are nicio legatura cu performantele de pana atunci. Este o forma de motivate a salariatilor activi in cadrul companiei si acordata in functie de criteriile si optiunea angajatorului. Nu reprezinta o obligatie impusa de lege. Este corect ce va spune angajatorul, acesata prima nu o puteti primi cat timp la data de 5 mai dvs nu veti mai fi salariata lor, nu au nicio obligatie fata de dvs in aceasta privinta.

In concluzie, sumele cuvenite pentru transport, salariul si banii pentru concediu intra la categoria drepturi salariale, deci obligatii de plata ale angajatorului, prin acte normative, cat si prin unele documnente interne. Toate drepturile de natura salariala se acorda la data stabilta in acest scop, si nu la o data anterioara sau ulterioare. Ele se platesc intotdeauna retroactiva, iar primele au un alt regim de plata si se acorda pentru evenimentul in cauza (Pastele in cazul de fata). Bonusul bazat pe performanta este cu totul altceva.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024