ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Este ok aceasta decizie de bonusare/penalizare?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

La firma la care lucrez se practica salarizarea in acord pentru operatorii liniei de imbuteliere apa. In functie de procentul realizat lunar, salariatii sunt platiti. Societatea garanteaza salariu minim pe economie chiar daca sa zicem ca intr-o luna gradul de realizare a normei a fost foarte mic. Pe langa aceasta, s-a emis o decizie in care se specifica faptul ca daca procentul de rebut preforme se incadreaza in anumiti parametrii salariatii sunt bonusati cu 10% din salariul de incadrare, iar daca depasesc parametrii sunt penalizati cu 10% din salariu. Va rog sa-mi spuneti daca este ok din punct de vedere legal aceasta decizie de bonusare/ penalizare. Mentionez faptul ca, salariatii au luat toti la cunostinta de prevederile deiciziei. Exista o anexa la decizie cu semnatura fiecarui salariat.

Laura Stanomir
 User  Laura Stanomir
a intrebat la 26 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Feb. 2014
Extras din Legea nr, 53/2003 - Codul muncii republicat

Art. 169
(1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Art. 248
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

Art. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Feb. 2014
Decizia de bonusare este legala, acordarea acestui tip de beneficiu se stabileste la nivelul angajatorului, impreuna cu valoarea sau procentul si criteriile de acordare. Penalizarea insa nu este legala, nu este permisa o astfel de retinere din salariu. Poate fi interpretata ca neacordarea bonusului, si acesta este modul in care ar trebui formulata. Dar din punct de vedere legal, pentru ca retinera din salariul sa fie posibila a o sanctiune rezultata in urma neindeplinirii normei, este necesara o cercetare disciplinara.

Angajatorul este obligat sa garanteze in plata salariul minim stabilit la nivel de tara, lunar. Nu se poate plati doar in acord, inteleg ca in situatia de fata este vorba de fapt de un salariu fix plus bonus in functie de realizari.

Depuneti o sesizare catre ITM referitor la retinerea din salariu pentru ca nu este una permisa de lege.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
violeta Georgescu
Ioana Popa George Andreescu Marius Ion Gratiela Petrescu alexei delimart adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024