ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Exista un raport intre vechimea in munca si retributia lunara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt asistenta medicala principala, cu o vechime in munca de 19 ani, lucrez pe sectia TBC si am un salariu de incadrare de 1100 ron in timp ce colegele mele cu o vechime egala cu mine, au 1400 ron .Am inteles ca sunt blocata intr-o grila de salarizare si ca de vina ar fi vechea conducere pentru ca eu in perioada cand s-au facut maririle salariale, am fost in concediu de ingrijire copil. Dupa revenire din concediu, am primit in urma unui examen suma de 100 lei. Mi s-a spus ca sa facaut tot ce este legal si ca diferenta salariala dintre mine si colege se datoreaza faptului ca fosta conducere a spitalului nu a majorat la tot personalul unitar. Mi s-a mai reprosat ca la momentul venirii in spital in anul 1999, de la un Dispensar urban, am avut un salariu de incadrare mic si din acest motiv am salariul mic si in prezent. Ce trebuie sa fac pentru a avea salariul agal cu colegele mele care au aceiasi vechime ca si mine? Este legala aceasta situatie?
Cunosc ca am dreptul de a ma adresa instantei de judecata, pe cale civila dar imi este teama de consecinte, de faptul ca unitatea la care lucrez ar putea lua masuri fata de mine si nu am posibilitatea sa suport pe o perioada indelungata cheltuielile de judecata.
Va multumesc anticipat.

Adaugata in: Drepturi salariale
Simona Stoica
 User  Simona Stoica
a intrebat la 09 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Feb. 2014
Nu sta in picioare justificarea lor. Chiar daca s-au facut majorari salariatle, cf. legii 202/2002, ar trebui ca la revenire sa voi se acorde salariul cu toate majorarile si modificarile aparute intre timp. Iar daca CIC a fost acordat in baza OUG 148/2005 sau OUG 111/2010, el reprezinta vechime in munca, dar si in serviciu si specialitate, si trebuie luat in calcul la acordarea drepturilor ce decurg din acest statute. Modificarea privind luara in calcul a acestor CIC ca vechime la lucru si in specialitate este introdusa inca din toamna lui 2012.

Cat timp angajatorul nu aplica legea, singura dvs cale este sa apelati la autoritati. Puteti solicita si un control ITM, iar inspectorii vor putea verifica nivelul salarial si daca intr-adevar vi se incalca drepturile in aceasta directie vor dispune modificarea lui in raport cu prevederile legale pana la o anumita tata, si o sanctiune contraventionala. Insa pentru plata retroactiva a unor drepturi pe care angajatorul nu le-a acordat corect si la timp, cel mai probabil tot in instanta veti ajunge. Iar plata creantelor se va face in baza unei hotarari emise de instanta. Dreptul de actiune se prescrie insa in 3 ani de la data la care angajatorul va datora aceste sume. Ceea ce inseamna ca puteti cere plata creantelor doar pentru ultimii 3 ani anteriori actiunii depuse.


Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu alexei delimart violeta Georgescu adriana iancu G Stancu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024