ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Impozit persoanelor cu handicap


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am handicap de nevazatori Accentuat. De curand m-am angajat la o firma de asigurari unde primesc salar din comisioane (nu am venit fix). Mi se trage impozit pe venit 16% dupa care mi se trage pentru sanatate (CASS) aproximativ 6%. In schimb nu mi se trage pentru pensie (CAS) nimic. Conform art. 26 sectiunea 7 din Legea nr. 448/2006 republicata 2008, legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap nu ar trebui sa imi traga impozit pe venit ci doar pentu sanatate si pensie. Poate sa-mi dea cineva o explicatie de ce ?

Chelu Chelu
 User  Chelu Chelu
a intrebat la 22 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Chelu Chelu
 User Chelu Chelu
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Ian. 2014
Multumesc pentru raspuns.

Ai puta sa-mi dai articolul din codul fiscal care prevede acest lucru? Am gasit legea noua privind persoanele cu handicap si am observat ca multe lucruri sau schimbat
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Ian. 2014
Inainte de toate, dvs aveti o varianta neactualizata a legii, ea a fost modificata in 2012 iar articolul in cauza arata astfel:

Art. 26
Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de următoarele facilităţi fiscale:
a) abrogată;
b) scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren;
c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor, adaptate handicapului;
d) scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora;
e) scutire de la plata taxei hoteliere.

Scutirea privind impozitul pe venitul salarial in cazul persoanelor cu handicap grav sau accentuat a ramas in vigoare in baza Codului fiscal.

Salariul insa este un venit acordat persoanelor care au semnat un contract individual de munca in baza prevederilor Codului muncii republicat, ei sunt salariati, nu dvs. O astfel de persoana desfasoara activitate cu caracter dependent si este remunerata periodic. Ce primiti dvs este un venit profesioal din activiati ocazionale, si nu salariu.

Contributia pentru sanatate este de 5,5% si nu 6%, aici cred ca este o confuzie. Contributia pentru CAS nu este obligatorie pentru aceste tip de contracte, cel putin nu in ceea ce-l priveste pe angajator. O puteti plati dvs prin incheierea unui contract de asigurari cu casa de pensii. Dar in contract suma minima va fi de 804 lei, asa prevede legea. Suma reprezinta 35% din salariul mediu brut pe tara iar in 2014 nivelul lui este de 2298 lei prin legea bugetului de stat.


Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024