ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

In legatura cu negocierea salariilor


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt salariat la firma privata S.C. SPECTRUM SRL din Brasov, din 2002; aceasta este in ultimii ani "o firma care merge foarte bine".
Din 2008 am salariul integral pe statul de plata la cererea mea, fiind singurul din cadrul firmei care am optat in 2008 pentru aceasta varianta; mentionez ca de circa 3 ani toti salariatii au salariul integral pe statul de plata. De asemenea, mentionez ca salariile in firma infiintata in anul 2000 (in conditiile devalorizarii leului galopante de atunci) nu se indexeaza cu indicele inflatiei.
Avand salariul nemodificat de 8 ani, am facut cereri repetate pentru marirea salariului, argumentand printre altele si cu diminuarea constanta a salariului din cauza neindexarii cu rata inflatiei; nemajorarea salariului meu timp de 8 ani are ca rezultat descresterea punctajului de pensie corespunzator, de la 1,15 in luna 09.2008 la 0,69 in luna 10.2016. Am pierdul la negocierea individuala, ... motive se gasesc intotdeauna. Din cate stiu, nici alti colegi nu au salariul majorat in ultimii ani.
Formulez urmatoarele intrebari in nume propriu -- si nu in numele si al altui coleg de serviciu:
1.) As vrea sa stiu daca sunt de actualitate inca, in sensul ca sunt intr-adevar aplicabile chestiunile prezentate pe Internet, legate de negocierea colectiva, de domnul Gheorghe Popa, Specialist SSM, in 21 Decembrie 2012, in articolul Drepturile angajatilor: ce trebuie sa primeasca obligatoriu fiecare salariat de la angajatorul sau, din care citez inceputul: Legislatia muncii in vigoare prevede acordarea anumitor drepturi salariatilor. Unele drepturi se stabilesc prin negociere la contractul colectiv de munca, incheiat intre angajator si sindicat sau reprezentantii lucratorilor, contract care se inregistreaza obligatoriu de catre angajator la Directia judeteana de munca, solidaritate sociala si familie.
2.) La noi in firma eu nu stiu sa fi fost vreo negociere colectiva pana acum, eu sunt in pragul pensiei dar media de varsta a celor circa 15 angajati este insa mica. La o eventuala negociere colectiva avand ca obiect o marire a salariilor poate participa si un specialist in domeniul legislatiei muncii, ca un fel de mediator ?
3.) De unde se poate obtine un material despre negocierea salariilor ?
Voi aduce la cunostinta colegilor, din proprie initiativa, despre aceste intrebari ale mele puse pe site-ul dumneavoastra.
Va multumesc.


Virgiliu Lustun
 User  Virgiliu Lustun
a intrebat la 01 Dec. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 02 Dec. 2016
Potrivit art 162 din Codul muncii. nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective aplicabile( daca exista), iar salariile individuale se stabilesc prin negocieri individuale intre angajatori si salariati.
Asadar, salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.
In sectorul privat, salariile sunt guvernate de principiul confidentialitatii si nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata(1250 lei).

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024