ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Mai pot recupera restantele de la patron?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Am o problema destul de complicata, dar asemanatoare cu a multor oameni care au lucrat la un patron.
In aseptembrie 2011, prin intermediul unui frate, am luat legatura cu un patron care avea nevoie de muncitori. Ne-am impacat, verbal, la un salariu de 1500 ron lunar si contract de munca, evident.
In prima zi am dus actele necesare, patronul zicandu-mi ca se va ocupa de tot. Intrebandu-l de contract, el a inceput sa se eschiveze tot zicand ca maine, de luni, de saptamana viitoare si tot asa.
Am lucrat 2 saptamani in septembrie 2011, dupa care mi s-a comunicat ca nu prea e de lucru si o sa fiu chemat cand va fi. Apoi am lucrat din noiembrie 2011 pana la data de 1 mai 2012 (cand am avut acasa un accident destul de grav la o mana si nu am mai putut merge), iar apoi am fost chemat si am mai lucrat din 15 iunie 2012 pana la data de 1 decembrie 2012.
In total un an de zile.
De la 1 decembrie 2012 am plecat considerand ca nu mai are rost sa continui din pricina faptului ca am fost pur si simplu dus cu vorba timp de un an (aici ma refer la contractul de munca), ba mai mult decat atat, inselat si la bani, cum se spune. Din 17250 ron (11 luni si jumatate, pentru ca in septembrie a achitat) am primit suma de 12560 ron, ramanand o restanta de 4690 ron.
Acum problemele sunt urmatoarele: nu am semnat niciun fel de contract, fiindca m-a dus cu vorba; nu am semnat niciun stat de plata, astfel incat nu pot dovedi ca cele afirmate sunt reale, insa nici el nu poate dovedi. Despre protectia muncii nici n-a fost vorba vreodata. Singurii martori pe care ii am sunt: fratele meu care e angajat acolo, rudele patronului si cateva fotografii pe care le-am facut si care pot confirma cumva ca am lucrat pe acolo. Din cate stiu, in afara de fratele meu, toti fostii colegi sunt plecati de acolo cam din aceleasi motive. Deci sunt cam singur. Si nu stiu cat de mult va cantari cuvantul meu daca voi apela la instanta. Si nu in cele din urma, nu imi permit un avocat.
Tin sa precizez faptul ca i-am trimis un e-mail acelui patron si un sms, fara injurii, fara amenintari, dar nu mi-a raspuns, ca de obicei.
Intrebarile pe care vi le adresez sunt urmatoarele:
- Acum, dupa un an de zile de asteptare (fiindca am astept un an sa-mi trimita banii aceia si poate veti spune ca m-am trezit cam tarziu), legal, mai am vreo sansa sa recuperez ceva sau sa ma las invins de un escroc?
- Pot sa-l sun pe acest patron si sa-i spun ca daca nu-si achita datoriile pana la data x, il dau in judecata, fortand un pic lucrurile in incercarea de a evita un proces?
Astfel de oameni au destula influenta si relatii, deci imi permit sa fiu pesimist in acest caz.
(Imi cer scuze pentru folosirea excesiva a cuvantului bani, dar am muncit pentru ei, nu am stat cu mana intinsa si nu stiu cui i-ar face placere ca intr-un an sa lucreze 3 luni degeaba, doar de dragul muncii).
Va multumesc!


Adaugata in: Drepturi salariale
Florin L.
 User  Florin L.
a intrebat la 06 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului FLORIN L. la 09 Dec. 2013
Cu multa placere, imi pare rau ca nu va pot ajuta mai mult. Sfatul meu ar fi sa luati totul ca pe o experienta, destul de dura, dar care sa va ajute pe mai departe. Succes in toate!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin L.
 User Florin L.
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Dec. 2013
Buna seara!

Da,conform legii si eu am gresit!Recunosc!Nu conteaza daca am facut-o voit sau din nestiina.N-am incercat sa ma sustrag de la plata contributiilor sociale,dar cum am precizat,e doar cuvantul meu impotriva tuturor.Din pacate nu am un venit stabil si nici alte posibilitati pentru a-mi permite un avocat care sa-mi reprezinte interesele in instanta.Cat despre un avocat pro bono,probabil ca va mai dura ceva timp pana il voi gasi...Deci daca analizez "la rece",prea multe sanse nu am si ar trebui sa-mi vad de viata,sa sterg totul cu un burete,si altadata sa ma informez inainte pentru a nu mai ajunge intr-o astfel de situatie.

Raspunsul dvs a fost prompt,clar,obiectiv si de un real folos,scutindu-ma astfel de alte cautari,intrebari si asteptare.

VA MULTUMESC !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Dec. 2013
Problema majora in cazul dvs este cea a lipsei contractului de munca, document ce trebuie incheiat inainte de inceperea acitivitatii, niciodata ulterior. Activitatea nu ar fi trebuit sa o incepeti fara sa aveti acest document semnat de ambele parti. In tot acest timp ati lucrat la negru si ati fost platit la negru, fiind si dvs supus sanctionarii de catre ITM asa cum prevede legea, pentru munca la negru.

Puteti incerca o actiune in instanta de judecata daca doriti si daca aveti toate dovezile pentru a sustine acuzariile in instanta, solicitand totodata daune pentru prejudiciul creat. V-as recomanda sa vorbiti si cu un avocat. Totodata, puteti depune o plangere la ITM pentru practicarea muncii la negru de catre acest angajator.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024