ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

munca suplimentara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


E gresit pontajul la o firma daca salariatii au fost pontati 8 ore/zi,,40 ore/saptamana,dar au lucrat cele 40 ore/sapt nu de luni pana vineri ci au avut libere pe luna 4-si au lucrat in weekend-duminica.Au fost pontati cu ore suplimentare 32 de ex.pe luna octombrie si cu 4 libere pe luna,si cu spor de ore suplimentare de 75%.Nu e prea mult? E gresit?Cum e ?mentionez ca sunt ore lucrate duminica si au liber in alta zi,dar numai un liber nu 2 zile consecutive,pentru ca au stat acas sambata,au lucrat duminica si marti am dat inca un liber .
deci 4 duminici lucrate cu 4 libere si spor de 75%.asa e corect?

Adaugata in: Drepturi salariale
Simona Bucur
 User  Simona Bucur
a intrebat la 15 Nov. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexei Delimart
 Expert Alexei Delimart (avocat, SCPA Delimart si asociatii)
a raspuns la intrebare la 16 Nov. 2011
Salariatii nu pot presta activitate de luni pana duminica chiar in situatia in care timpul de munca nu ar depasi 40 de ore pe saptamana.
Astfel, dreptul la repausul saptamanal este consacrat de art. 137 din Codul muncii dupa cum urmeaza:
- repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
- in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Asadar, repausul saptamanal se acorda in fiecare saptamana, de regula sambata si duminica iar, in cazul in care, repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca. sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Pentru faptul ca repausul saptamanal este acordat in alte zile decat sambata si duminica, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca, sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Cuantumul acestui spor nu este reglementat de lege, astfel ca, angajatorul si salariatul au libertate deplina in stabilirea sa.
De la regula potrivit careia repausul saptamanal se acorda in fiecare saptamana, in natura, se poate deroga numai in doua situatii:
1 zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii al au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2, respectiv la dublul compensatiilor de 75% din salariu de baza.
2 in cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari. Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in aceste conditii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.
Nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei potrivit art. 260 alin. 2 lit. j din Codul muncii.
In situatia prezentata, in luna octombrie, salariatul trebuia sa beneficieze saptamanal de doua zile libere, zile consecutive, de repaus iar daca acestea nu erau sambata si duminica si de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Cu un astfel de pontaj riscati amenda la un control ITM.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024