ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Orele suplimentare cum se platesc ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am fost angajat din 29 noembrie 2011 la o societate privata - profil constructii, muncitor necalificat, am lucrat pana pe 18 decembrie 2012. De atunci ni s-a comunicat ca intram in concediu de odihna, am semnat cererea si acest concediu se prelungeste pana pe 09 ianuarie 2013. Din aceasta data urmeaza sa luam somaj. Surpriza cea mare a fost la un coleg care a primit situatia perioadei lucrate si a mers la fortele de munca dar nu poate beneficia de somaj pt ca sunt 35 zile concediu fara plata. In perioada cand a fost zapada ianuarie - februarie 2012 am primit zilele fara plata, mentionez ca cim a fost intocmit pentru 8 ore pe zi, iar eu am lucrat 10 ore in mod constant si pe perioada verii 12 ore si sambetele chiar si duminicele uneori, ore pt care nu am fost platit pentru ca patronul nu m-a pontat in zilele in care nu s-a lucrat. Eu cum pot sa-i cer bani pe orele suplimentare caci am facut un calcul in mare si as avea aproximativ 480 ore suplimentare ?

Adaugata in: Drepturi salariale
Matei Manolescu
 User  Matei Manolescu
a intrebat la 09 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marius Ivanov
 User Marius Ivanov
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Apr. 2013
Buna ziua,

Spuneti-mi va rog cum se calculeaza orele suplimentare in cazul in care am fost intr-o sambata la servici, programul meu fiind de luni pana vineri in cazul in care in urmatoarea saptamana am avut 1 zi concediu odihna + 1 zi CFS(CFP) + 1 zi nemotivata?
Se mai considera ore suplimetare daca am avut CFS si zi nemotivata?
Norma lunara este in functie de care ore lucratoare are luna si sunt batute in cuie sau oscileaza in functie de CFS si zile nemotivate?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Ian. 2013
Daca angajatorul dispune incetarea contractelor de munca, iar motivele nu sunt imputabile salariatului, nu reprezinta o vina a lui, atunci ar trebui sa primiti un preaviz de minim 20 de zile lucratoare, iar abia dupa parcurgerea lui sa intrati in somaj, daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare in ultimele 24 anterioare depunerii cererii. Ar trebui sa primiti o notificare de preaviz, iar ulterior o decizie de incetare a CIM. Daca nu le primiti acest documente, nu se poate pune problema unei incetari.

Concediul de odihna este un drept al salariatului, el nu se acorda fortat de catre angajator, ci se negociaza perioada de acordare a lui, asa cum prevede Codul muncii. Angajatorul are grija ca salariatul sa primeasca acest drept, dar nu poate forta perioada de efectuare a lui. Ceva nu e in regula acolo.

Personal v-as recomadna sa sesizati ITM pentru ca din ce relatati dvs angajatorul incalca flagrant legea. Nu tine evidenta orelor lucrate, va forteaza sa va luati concediu cand doreste el, si in plus exista persoane care figureaza, fara acordul lor, in CFP. Or acest concediu se acorda cu acordul partilor si la initiativa salariatului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Ian. 2013
E cam dificil daca nu apar in nicio evidenta interna. Numai daca exista martori, care sa ateste ca lucrati suplimentar, altfel este destul de dificil sa va recuperati aceste drepturi.

Orele suplimetnare se compenseaza cu timp liber platit sau cu un spor la salariul de baza corespunzator de minim 75%, daca nu este posibila acordarea liberului. Orele suplimetnare sunt cele lucrate peste programul normal in zilele lucratoare (luni - vineri).

Art. - Codul muncii republicat.
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Munca in zilele de repaus saptamanal (sambata si duminica) se compenseaza prin spor la salariu stabilit prin contractul colectiv aplicabil sau cel individual de munca, in functie de caz. Totodata, salariatul care lucreaza in week-end beneficiaza de alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus saptamanal.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Munca in zilele de sarbatoare legala se compenseaza cu timp liber platit sau cu un spor la salariul de baza corespunzator perioadei lucrate, de 100%, daca nu este posibila acordare liberului.

Art. 142
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.


Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024