ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Plata ore sambata: duminica si repaus saptamanal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Lucrez in domeniul sanatatii, la o clinica privata, cu urmatorul program: 12 ore - zi (07-19), 24 ore repaus 12 ore noapte (19-07), 48 ore repaus.
Bineinteles ca lucram si sambata si duminica, insa la salariu primim doar spor de noapte. Este legal acest lucru? Daca este, ma poate obliga angajatorul sa vin la lucru sambata si duminica daca eu vreau sa mi le petrec cu familia care atunci au liber de la scoala si serviciu ?

Adaugata in: Drepturi salariale
Petru Rosca
 User  Petru Rosca
a intrebat la 12 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Lavinia Iuliana Rosca la 15 Apr. 2013
Programul de tipul 12/24 este asociat unui program cu norma intreaga, in schimburi insa sau distribuit inegal. Totusi in contract ar trebui precizat ca lucrati program 12/24, in schimburi, tocmai pentru a fi evidentiata clar posibilitatea de a lucra si in weekenduri. Posibil sa fie precizat ceva in Contractul colectiv de munca (CCM).

Sporul pentru weekend e posibil, sa apara in CCM, verificati in cuprinsul lui. El poate fi stabilit fie prin CCM fie prin contractul individual de munca (CIM). Daca nu este in CIM, in CCM ar trebui sa apara si sa se acorde.

In caz contrar, daca nu vi se respecta aceste drepturi sesizati ITM pentru sancitonarea angajatorului si eventual mergeti in instanta pentru recuperare drepturilor salariale neacordate.

Totodata, daca in CCM / CIM sau regulament intern apare ca salariatii vor lucra si in zile de weekend cu recompensarea lor corespunzatoare, nerespectarea acestor documente poate atrage sanctiuni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lavinia Iuliana Rosca
 User Lavinia Iuliana Rosca (Financial Planner, ING Group)
a raspuns userului Adrian C. la 15 Apr. 2013
Dar daca in contract nu este acest program ci unul de 8ore/zi , 40 ore/saptamana , rfepartizat dupa cum urmeaza 8 ore zi (ore zi ,ore noapte , inegal ) si este ingrosat (bolduit ) ore zi , atunci este legal ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 12 Apr. 2013
este legal sa lucrezi sambata si duminica; in acest caz angajatorul trebuie sa asigure alte 2 zile consecutive de repaus in saptamana urmatoare. inteleg ca acest repaus este respectat, aveti 48 de ore libere.
totodata trebuie sa mai acorde un spor - valoarea acestuia nu este stabilita prin lege (asa cum de ex. e stabilit sporul de noapte, minim 25%), poate fi oricat, 0,001% sau 500%, se stabileste prin negociere la angajare sau prin regulamentul intern.
in mod normal pt ore suplimentare si/sau lucrul in zilele de repaus saptamanal se cere acordul salariatului.
cred insa ca situatia este alta daca de la incadrare i se explica salariatului care este programul de lucru, respectiv daca in CIM se stipuleaza program de lucru inegal si este mentionat programul de lucru asa cum l-ati descris dvs.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024