ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

plata ore suplimentare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua
va multumesc pentru raspunsurile acordate pana acum!
daca se poate, as mai avea o intrebare: am un salariu net de 1800 lei si in zilele de 8 si 15 iunie am lucrat cate 6 ore iar in 24 iunie am lucrat 8 ore.
puteti sa-mi spuneti, va rog, cate ore suplimentare sunt si cu cat ar trebui sa fiu platita?
angajtorul refuza sa ma plateasca si as vrea sa stiu care este suma pentru care il voi chema in tribunal!
eu am socotit 40 ore iar suma aferenta fiind de 450 lei. este corect?
multumesc frumos!

Luena Luena
 User  Luena Luena
a intrebat la 28 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului luena luena la 29 Aug. 2013
Se specifica obligatoriu undeva, daca lucrati in weekend. Altfel nu este in legalitate angajatorul pentru ca trebuie sa va compenseze pentru weekenduril lucrate. Sporul pentru sarbatoare legala se acorda in baza Codului muncii daca nu apare in CIM sau CCM. Pentru ziua de sambata lucrata sau duminica primiti in mod obligatoriu alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus, Nu este optionala aceasta masura, si obligatorie prin lege. Puteti depune si sesizare la ITM pentru incalcarea prevederilor legii. Dar dat fiind faptul ca nu mai sunteti salariata lor ei va vor redirectiona catre instanta cel mai probabil.

Ca atare, depuneti cel mai bine o plangere in instanta daca aveti toate dovezile in sustinerea cauzei. Drepturile salariale neacordate la timp oricum le puteti recupera doar cu interventia instantei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Luena Luena
 User Luena Luena
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Aug. 2013
Nu a fost de acord sa-mi dea liber pentru niciuna din cele doua zile de sambata dar nici pentru cea din 24 iunie. Eu am solicitat ori una, ori alta. Am sa ma mai uit cand ajung acasa in CIM pentru ca parca este trecut lucrul zilelor de weeken si sarbatori legale cu 100% la salariul de baza.
eu oricum nu mai lucrez pentru ei tocmai din acest motiv care a fost de altfel specificat si in demisia mea.
Dar poate sa nu se specifice acest aspect in CIM? CCM nu a vrut sa intocmeasca!
Totusi nu am lucrat benevol in acele trei zile si chiar daca as fi facut-o, legislatia nu-i permite sa primeasca oameni la munca in astfel de zile fara sa le dea liber platit sau sa-i plateasca cu 100% la salariul de baza!
multumesc frumos.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Aug. 2013
Orele suplimentare nu este obligatoriu sa fie platite, ele pot fi compensate si cu timp liber platit corespunzator duratei toatele de munca suplimentara. Atentie la acest aspect cand mergeti in instanta. In plus, legea prevede un spor minim de 75% din salariul de baza brut corespunzatoar orelor lucrate.

Munca suplimentara este cea prestata in zilele lucratoare L-V si care depaseste norma de 40 de h pe saptamana. Pentru munca in weekend se plateste un spor de weekend care se stabileste prin CCM sau CIM, cuantumul fiind ales de angajator pentru ca legea nu stabileste un nivel minim sau maxim. In plus, pentru zilele de weekend lucrate ar trebui sa primiti alte doua zile libere consecutive din saptamana drept repaus saptamanal, ceea ce inseamna ca nu ar trebui sa iesiti cu ore suplimentare in schimbul acestor zile.

Pentru ziua de 24 iunie, fiind zi de sarbatoare legala lucrata, ar trebui fie sa fiti platita si sa primiti un spor de minim 100% la salariul de baza corespunzator, fie sa primti o zi libera in schimbul ei, acordata in urmatoarele 60. Daca se depasesc aceste zile, este in regula cat timp se acorda, dar de preferat sa se respecte termenul.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024