ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Plata ore suplimentare pentru munca in 4 schimburi


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua
Va rog sa ma ajutati in a lamuri o problema. Lucrez la o companie multinationala, program 4 schimburi, 6 zile lucrate si 2 libere, se lucreaza si sambata si duminica in functie de cum cade schimbul, prin rotatie. In ultimii 3 ani, pana in decembrie 2012 se plateau 200% zilele lucrate sambata si duminica, plus zilele libere din cursul saptamanii. Din ianuarie anul acesta s-a hotarat sa "se alinieze la legislatia romaneasca" si sa nu se mai plateasca suplimentar zilele de sambata si duminica "doar primim libere in cursul saptamanii".
Va rog sa-mi spuneti daca hotararea conducerii firmei este legala. Nu cumva firma a gasit o portita pentru a scapa de plata orelor suplimentare ? Angajatul care lucreaza sambata si duminica este corect sa fie renumerat ca si cel care lucreaza normal, in cursul saptamanii si este liber sambata si duminica ? Nu ar fi corect ca pentru efortul si discomfortul creat, acel angajat sa primeasca un spor pentru acele zile?
Va multumesc.

Florin V
 User  Florin V
a intrebat la 19 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Ian. 2013
Una din probleme ar fi numarul de zile lucrate, dvs lucrati 6 zile cu 2 libere, ar iesi o saptamana de 8 zile, ceea ce nu se poate. Ar trebi sa lucrati 5 zile cu 2 zile libere, oricare ar fi ele.

Hotararea conducerii nu este legala, pentru ca liegislatia romaneasca, Codul muncii mai exact, prevede obligatia angajatorului de a acorda un spor la salariu, stabilit prin CCM sau CIM, salariatilor care lucreaza in zilele de samabta si duminica. Si desigur cele 2 zile consecutive de repaus, in timpul saptamanaii, in locul celor de week-end lucrate.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).


Facati o sesizare catre ITM pentru nerespectarea legi si a drepturilor ce vi se cuvin. Daca ramaneti cu sporuri neplatite acestea e foarte probabil sa le puteti obtine doar prin actiune in instanta.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024