ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Plata orelor suplimentare si sporul


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez intr-o institutie publica avand un contract prestari servicii incheiat cu un beneficiar. Programul de munca este de 12/36 sau in functie de cerintele beneficiarului. Pentru orele suplimentare efectuate peste norma, sunt platit cu un tichet de masa in valoare de 9 lei la 4 ore suplimentare. Mentionez ca tichetele sunt stipulate intr-un act aditional pe care nu l-am semnat. Pentru orele din sarbatori legale inclusiv sambata si duminica in care nu se beneficiaza de repausul pentru cele doua zile, sunt platit cu un spor de 5% din salariu de baza. Acest spor este stipulat in contractul individual de munca. Va rog sa-mi spuneti daca aceste ore sunt corect compensate? Multumesc anticipat!

Daniel Alexe
 User  Daniel Alexe
a intrebat la 04 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Daniel Alexe la 04 Oct. 2013
Vedeti ce prevederi sunt la nivel de unitate sau CCM aplicabil. Din pacate sporurile, din cate cunosc eu, marea lor majoritate sunt suspendate in institutiile bugetare, deci ramane in discutie timpul liber corespunzator. Incercati sa obtineti si un raspuns de la Minister sau ITM. Pe cei din urma ii puteti chema in control, in baza unei sesizari, daca simtiti ca vi se incalca drepturile legale sau contractuale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniel Alexe
 User Daniel Alexe
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Oct. 2013
Contractul de prestari servicii este al institutiei la care lucrez, deci eu sunt angajat cu CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Oct. 2013
In institutiile bugetare sporurile sunt in continuare afectate de buget. Marea lor majoritate nu se acorda, iar compensarea orelor suplimentare se face in majoritatea cazurilor prin timp liber corespunzator. Dvs insa inteleg ca aveti contract prestari servicii si nu CIM? Sau acest contract este al angajatorului cu un prestator? Este putin neclar, cel putin pentru mine. Conform Codului muncii, orele suplimentare se compenseaza cu timp liber platit sau spor de minim 75% la salariul de baza corespunzator perioadei, daca nu este posibil sporul. Personal consider ca acordarea acelui bon nu este corecta, mai ales ca bonurile de masa se acorda pentru numarul de zile in care salariatul se afla in unitate si desfasoara activaite, deci un bon pe zi.

Sporul de weekend se stabileste la nivelul angajatorului, prin CCM sau CIM. In cazul salariatilor cu CIM, Codul muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporurilor de weekend, lasand la latitudinea angajatorului sa stabileasca procentul pe care il poate acorda.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024