ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pot face retinere pentru garantie la un salariu minim pe economie de 850 lei?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am un gestionar angajat cu salariul minim pe economie de 850 lei. Pot face retinere gestionarului pentru garantie de 97 de lei lunar? Practic daca fac retinerea am un salariu minim net mai mic decat cel stabilit prin lege.


Adaugata in: Drepturi salariale
Laura Stanomir
 User  Laura Stanomir
a intrebat la 23 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Stanomir
 User Laura Stanomir
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Ian. 2014
Multumesc pentru raspuns. O zi placuta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Ian. 2014
Intr-adevar, legea permite retinerea garantiei in acest caz, este un caz exceptional care nu necesita interventia instantei cum se intampla in cazul unor daune sau popriri, de exemplu. Exista insa un "dar", si anume legea prevede posibilitatea retinerii din salariul tarifar lunar, cel de incadrare, sau din castigul mediu lunar, in functie de caz, in anumite limite, nu din salarul net al gestionarului.

Aveti insa grija la un detaliu. Conform legii gestionarului suma pe care doriti sa o retineti este mai mare decat limita unei rate lunare prevazute de lege. Suma retinuta ar trebui sa fie de 1/10 din salariul tarifar lunar. Ceea ce inseamna ca maximul pe care il puteti retine este de 85 lei, reprezentant 1/10 x 850. Daca persoana are si sporuri astfel incat salariul tarifar sa ajunga la 970 de lei sau daca este salariat temporar de exemplu, atunci este legala suma pe care doriti sa o retineti:

Legea gestionarilor nr. 22/1969 actualizata:

Art. 12. - Garanţia ?n numerar va fi de minimum un salariu şi de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depăşi valoarea bunurilor ?ncredinţate. Pentru gestionarii retribuiţi pe bază de cotă procentuală, cuantumul minim al garanţiei ?n numerar va fi echivalent cu c?ştigul mediu pe o lună, iar cel maxim cu c?ştigul mediu pe 3 luni.

Art. 13. - Garanţia ?n numerar se reţine ?n rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din c?ştigul mediu pe o lună, după caz. Dacă, din cauza altor reţineri, ratele ?n contul garanţiei ?n numerar nu pot fi reţinute, gestionarul este obligat să le depună. Pentru angajaţii temporari, alţii dec?t cei prevăzuţi la articolul 10 alineatul ultim, precum şi pentru angajaţii sezonieri, se vor putea stabili rate mai mari sau chiar obligativitatea depunerii, la ?ncredinţarea gestiunii, a garanţiei integrale ?n numerar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 24 Ian. 2014
Art. 164
(1) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
(2) Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.
(3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.
Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 24 Ian. 2014
Da, se poate.Practic este platit pentru salariu minim pe economie si din venitul net se retine acea garantie pentru functia gestionara.Se respecta plata salariului minim garantat asa cum prevede codul muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Ian. 2014
Ar trebui sa ii stabiliti un salariu mai mare astfel incat in plata sa ii fie garantat salariul minim stabilit legal.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024