ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

prime si stimulente pe perioada suspendarii CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti in privinta urmatoarei probleme: conform Contractului Colectiv de munca in vigare salariatii societatii unde sunt angajata beneficiaza de alte drepturi banesti in afara salariilor si anume prime 8 Martie, Prime cadou copii Craciun, Stimulent program flexibil (acordat la sf de an) si prima pentru activitate, ce se acorda in baza unei evaluari.
In anul 2013 luna iunie am intrat in concediu prenatal urmat de concediu de crestere copil si am reinceput activitatea in 23 iunie 2014. In aceasta perioada nu am beneficiat de nici un drept din partea angajatorului chiar daca prin OG 111/2011 art.16 alin 3 si L126/2014 se spune clar ca se pot acorda anumite beneficii, iar in CCM nu se stipuleaza expres ca NU se acorda in cazul suspendarii CIM.
Va rog sa imi calrificati daca mi se cuveneau de drept acesta, si in ce termen le pot cere de la angajator.
Si o alta nelanurire este legata de un articol din CCM care spune ca toate primele si bonusurile se dau cu aprobarea conducerii, dar asta nu inseamna discriminare?

Astept cu nerabdare raspunsul Dv.
Cu stima

Marcela Grama
 User  Marcela Grama
a intrebat la 11 Dec. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marcela Grama
 User Marcela Grama
a raspuns userului adriana iancu la 12 Dec. 2014
Pai din faptul ca sunt prevazute in CCM (pentru ca vorbim de o situatie clara, in CCM in vigoare si inregistrat la ITM sunt prevazute prime si stimulente pentru toti salariatii) , iar daca s-au acordat la toti salariatii mai putin 2 persoane, ambele aftate in concediu de crestere copil, asta presupune discriminare. ( In Contractul Colectiv de Munca nu se specifica faptul ca daca Contractul Individual de Munca este suspendat se suspenda si drepturile)
Si conform Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 (art. 21, litera d), privind protectia maternitatii la locurile de munca, denumeste angajata aflata in concediul de cresterea copilului in varsta pana la 2 ani (cu contractul suspendat), cu numele de ?salariata?. In perioada in care aceasta are contractul de munca suspendat, calitatea de ?salariata? se pastreaza.
Deci CCM prevede ca toti salariatii sa beneficieze de anumite drepturi, drepturi care nu mi s-au acordat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 12 Dec. 2014
Perfect de acord cu dumneavoastra, dar de unde rezulta obligativitatea nu inteleg. Articolul respectiv prevede clar: "POT continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), DACA acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne".
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marcela Grama
 User Marcela Grama
a raspuns userului adriana iancu la 12 Dec. 2014
Va mulțumesc pentru r?spunsul Dv. dar si in Codul Muncii art 49 alin (3) este prev?zut ca "Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne. " Iar referitor la criterii pe baza c?rora se acorda beneficiile c?tre salariati, acestea nu exista pentru prima de 8 Martie , cadou copil si stimulent program flexibil, ci doar pentru prima de activitate care se acorda pe baza unui interviu anual.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marcela Grama
 User Marcela Grama
a raspuns userului adriana iancu la 11 Dec. 2014
Va mulțumesc pentru rãspunsul Dv. dar si in Codul Muncii art 49 alin (3) este prevãzut ca "Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne. " Iar referitor la criterii pe baza cãrora se acorda beneficiile cãtre salariati, acestea nu exista.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 11 Dec. 2014
Suspendarea contractului individual de munca se realizeaza prin incetarea temporara a producerii efectelor contractului.Articolul 16 din OUG 111/2010 face referire situatia in care nu poate fi suspendata indemnizatia primita pe perioada concediului de crestere copil. Angajatii pot primi diverse sume de bani, dar in baza legii, a contractului colectiv de munca sau contractului individual de munca. In contractul colectiv de munca aplicabil nu este prevazut ca nu se acorda anumite beneficii, ceea ce nu inseamna in mod automat ca se acorda. Acest lucru ar fi trebuit sa fie specificat clar.Dumneavoastra nu aveti o baza legala prin care sa solicitati acordarea acestor drepturi.
OUG 111/2010
Art.16
(3) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu.
In cazul in care angajatorul isi rezerva dreptul exclusiv de a acorda bonusuri, acestea au un caracter facultativ si sunt concepute ca drepturi suplimentare care pot fi acordate sau nu salariatilor in functie de o serie de criterii de selectie pe care angajatorul le poate stabili. Aceste criterii trebuie sa fie astfel stabilite incat sa nu creeze discriminari pentru salariati.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024