ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Programul de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt gestionar la o firma de constructii, la o statie de betoane, si programul meu cuprinde in general minim 9-10 ore, 5 zile pe saptamana, iar sambata 4-6 ore, de cate ori este nevoie lucrez si peste program sau sunt chemat seara pentru descarcari sau incarcari. In plus, am lucrari obligatorii pe calculator pe care le fac acasa seara sau in week-end. De 3 luni sunt platit doar pentru 160 ore, desi lunar depasesc 230 ore. Cum sa obtin plata orelor suplimentare?
De cate ori ridic aceasta problema sefilor mei, mi se promite si apoi mi se dau sarcini in plus. Consider ca aceste lucruri nu sunt intamplatoare si ca cineva din conducerea firmei doreste sa fiu inlaturat si imi face diverse sicane.

Adaugata in: Drepturi salariale
Iulian Draghici
 User  Iulian Draghici
a intrebat la 02 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Aug. 2012
Ce se intampla acolo nu prea este in regula. In primul rand ca aveti un numar foarte mare de ore suplimentare care ar treburi cumva compensate. Fie cu libere, fie cu spor de minim 75% daca nu este posibila acordarea liberului. Munca suplimentara nu poate fi prestata fara acordul salariatului, cu exceptia situatiilor de forta majora.

Totodata, inteleg ca lucrati si in zilele de week-end, avand in total minim 6 zile lucrate in saptamana. Ceea ce inseamna ca nu vi se respecta dreptul la repausul saptamanal si, dat fiind faptul ca lucrati sambata, nu vi se plateste spor pentru aceasta zi lucrata, asa cum prevede legea.

Ce va pot recomanda este sa faceti o sesizare catre ITM, nerespectarea acestor prevederi fiind sanctionata cu amenda de catre inspectori.

Extras din Codul muncii republicat:
Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
................................
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024